Koca Bey

Gayet Normal...

“Koca bey... Kocam... Yakışıklı, hareketleri karizmatik... Yani böyle pipeti tutuşu, yürüyüşü, gülüşü karizmatik olsun. Ama aynı zamanda güçlü de olsun. Ekonomisi de iyi olsun. İyi de bir işi olsun. Kimliği olsun ki yanıma yakışsın. Ay hayır olur mu ben de tabii ki dört dörtlük biri olamayacağımın farkındayım. Bunlar dört dörtlük değil ki, bu olsa olsa dörtte üçlük olur.”

“İş mi? Ya işle ilgili çok bir beklentim yok. Sonuçta üniversite de okusan herkes işsiz. Şöyle sağlam maaş. Rahat çalışabileceğim kendime ait masa... Zor zamanlarımda izin verecek müdür... Bir de evime yakın olursa tamam. Kalanını idare ederiz bir şekilde.”

Ne kadar güzel isteklerimiz var. Ne kadar masum, ne kadar saf... Her avantajın bizde toplanmasını istemek. Tüm bunlar olabilir mi? Yok canım... Herkesin isteği bunlar. Gayet NORMAL!

Herkesin isteği var bu hayatta. İnsan herkesin çok güzel hayatı olduğunu ve herkesin avantajlı olduğunu ama o avantajların, güzelliklerin kendinde olmadığını düşünebiliyor...

Kendi avantajlarımızı pek sallamıyoruz. O zaten cebimizde ya... Pek özel, pek de güzel gelmiyor. Yanımdaki, ben olmayandaki avantaja kayıyor gözümüz. O da olsun! O onda çok güzeeel, benim olsuuun. Onu kazanmak için nelerden vazgeçtiğni nedense pek merak etmez.

Başkalarının avantajlarını bu kadar görür, beğenir hale nasıl gelir insan? Ondaki eksiği, zorluğu görmezden gelircesine... Peki kendi avantajlarına körleştiren nedir insanı? Neden yalnızca kendindeki eksikleri görür hale gelir insan?

İşsiz olan, işi olanın avantajlarına hayran...

-“Oh be” diyor. “Ne güzel kendi ayaklarının üzerinde duruyor. Ne istese yapabiliyor. Kimseye ağız eğmiyor.”

İşi olan ise işi daha güzel olanın avantajlarına hayran:

-“Vay be” diyor. “Kıymetimi bilen şöyle bir patronum olmadı.”

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; "Başkalarının avantajlarına bakıp duran insanlar, kendi avantajlarına kör olmak zorundadırlar."

Sürekli başka insanların artıda olduğu tarafları görüyor olmak eksiltir insanı. Kendi artılarını göremez olur. Oysa her avantaj dibinde dezavantajını da getirir. Ve elbette her dezavantajında dibinde mutlaka avantajı barınır. Yeter ki görmek istesin insan. Ama görmeyi istemiyor işte...

Nasıl ister hale gelir?

Farkındalığını arttıracak bilgisi arttıkça... Yaşamın içinden, gerçek konularla ilgili... Gerçek farkındalıklar... O zaman bakışı değişir insanın. Sevmesi değişir, emek vermesi değişir... Tam zıddında; farkındalığı artmadıkça kavrayamaz yeryüzünü. “Neden oluyor, niye benim başıma geliyor!” der durur. Onda olan bende neden yok derdine düşer. Ne zor bir hayat... insan kendi eliyle nasıl da hayatını zorlaştırıyor. 

Kolaylaşması için ne yapmalı?

Paketleri kabul etmeli. Çeyiz paketi oluşturmak gibi değil ama. Yani bu büyük çorba kasesi benim işime yaramaz onu almayayım. Onun yerine bana şu çelik tencereyi koyabilir misiniz paketin içine lütfen...

O pek öyle olamıyor:) Paketler var ve insan seçimleriyle kullanışlı hale getirebiliyor. Ya da seçemedikleriyle burnundan gelecek bir şeye döndürüyor. Bu kadar her şey insanın seçimlerine bağlı olabilir mi?

Dezavantajı: Evet yaşadığımız her şeyde seçimlerimizin katkısı çok büyük.

Avantajı: Doğru seçimlerle mutlu şekillendirmelere sahip olabiliyoruz.

İşte yine avantaj ve dezavantaj paketi, birlikteler. Peki sen hangisini istersin?

Hayran kaldığımız hayatlardaki paketlere göz atmak ister misin? Böylece belki kendi avantaj ve dezavantaj paketlerimizi de birlikte değerlendirebiliriz. Çok kolaylıkla gördüğümüz, hayatlardaki zorluklar neler olabilir?

-İşi çok iyi ama annesiyle hiç anlaşamıyor. Çok zor bir annesi var. O anneyi de ister misin?  

-Eşi harika bir adam, gözünün içine bakıyor. Ama otizmli bir yavrusu var. 

-Çok imkânı var. Ne istese yapabiliyor. Ama imkanlarını nasıl kullanacağını bilmiyor. Savuruyor, saçmalıyor. İnsanlara ikram yapamıyor o kadar imkanıyla... İnsanlar onun yanında olmak istemiyor. İtiyor insanları kendinden.

-Fit bir vücudu var ama bağışıklığı düşük çok sık hastalanıyor.

-Babası çok iyi ama çok güzel bir yüzü yok. Güzel hissetmek için bir sürü şeye ihtiyaç duyuyor.

Her şey aynı anda olmuyor. Hepsi bir arada olunca, DÖRT DÖRTLÜK oluyor. O zaman da burası dünya olmuyor. Kötü haber şu, burası dünya. Her şey dört dörtlük olmuyor. İyi haber; burası dünya. Hep burada kalınmıyor. Geçici...

Öyleyse tekrar bir bakalım, değerlendirelim mi? Çok istediğimiz hayatların mesela... İstediğimiz şeylerin avantajlarına...  Hiç ister mi insan, hayran kaldığı avantajın dibindeki dezavantajı?

Tekrar bir bakalım mı? Bu sefer de kendi hayatlarımıza...

Dezavantajlarımızın dibinde ne avantajlar yatıyor? Zorluklarımızın dibinde ne kolaylıklar var? Eksik olduğumuz yerlerin tam da dibinde, fazla olduğumuz ne taraflar barınıyor?..

Keşfetmek mümkün, farkındalıkla baksak yeter…

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu


Yorumlar

Esra G dedi ki…
İnsan kendinde olmayan şeyin sonucunu istiyor, sebeplerini göremediği için hep keyifli tarafını istiyor gerçekten. Ne kadar çok yaptığımız bir şey, bu farkındalığı artıran yazı için çok teşekkürler. Elinize sağlık.
Beril dedi ki…
Gerçekten bakış açımızı değiştirmeye ihtiyaç var. Düşünmemizi sağladığınız için teşekkürler.
Güler dedi ki…
Kıyas ....ne kötü...insanın kendine yaptığını başkası ona yapamaz gerçekten.
NazlıK dedi ki…
İnsan hep işin kaymak kısmını istiyor, kimse acı taraflarını görmüyor. halbuki hayat ikisinin toplamıdır. Elinize sağlık farkındalık yaratan bir yazı olmuş.
tarçınlıcevizli dedi ki…
Her avantajın bir dezavantajı, her dezavantajın da bir avantajı oluyor gerçekten, teşekkürler
Adsız dedi ki…
Burası geçici... İnsanın tüm istekleri geçiyor... Zaman içinde sevdiğini bile sevmez hale geliyor. Her şey geçiyor ama biz zannediyoruz ki hep aynı kalacak...

Teşekkürler, Kaleminize sağlık...
Duygu dedi ki…
Hep sonucu istemişiz. Hiç o sonuç için neler yapılmış ona bakmamışız. Her şey TAM olsun deriz, ama TAM ne demek aslında onu da düşünmemişiz..farkındalıkları fark ettirdiğiniz için teşekkürler
Emel dedi ki…
Baskalarının hayatlarına ve oykulerine bakıp onlardaki artılara göz dikmek insanın kendi hayatının bereketini kacirmasına sebep olur. Bir de bakmissın ki onların artıları senin eksilerin olmuş...
Esra U. dedi ki…
Emeğinize sağlık, farkındalığı artıran güzel bir yazı olmuş ��
Sibel dedi ki…
Çok güzel düşündüren bir yazı. Bazen o kadar bu duruma dalıp kendi avantajlarımızı göremiyoruz ki😔 Kalemize sağlık 👏
Adsız dedi ki…
Herşey avantaj ve dezavantajı ile var. Teşekkürler
Adsız dedi ki…
Dezavantajı kabul etmek de insanı geliştiriyor... yapabilme dileği ile
Yaren dedi ki…
Onu kazanmak için nelerden vazgeçtiğni nedense pek merak etmez... Ne kadar da düz bakıyor düz istiyormuşuz...
Zerrin dedi ki…
Yaşadıklarımızın iki tarafını da görebilirsek daha doğru kararlar alabilir ve daha mutlu olabiliriz. Elinize sağlık