Özgür İnsan Çekicidir...

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Kendi Hayatında Figüran 

Sanki gök delinmiş gibi bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyordu. Silecekler durmaksızın çalışsa da peş peşe düşen damlalar yüzünden bir adım ötesi bile görünmüyordu. İçini çeke çeke ağlayan Feride, ellerini direksiyona vururken nerede hata yaptığını düşünüyordu. 

Sahi, hatayı nerede yapmıştı? 

Yaklaşık sekiz yıl önceydi. Hayalindeki bölümü okumak için İzmir’e gidecek, bu nedenle ailesinden ve memleketinden ilk kez ayrılacaktı.  Üç erkek kardeşin içinde yetişmiş güçlü bir kızdı Feride. Ne istediğini bilen, aldığı kararları uygulama cesareti gösteren, kendinden emin kasaba kızı, şimdi büyük şehrin yolunu tutacaktı. 

İzmir’e varır varmaz yurda yerleşti, sonra da soluğu kordonda aldı. Bu şehir denizi, havası ve sıcakkanlı insanlarıyla daha ilk günden büyülemişti Feride’yi. İyi ki burayı yazmıştı. 

Üniversite Heyecanı...

Üniversitenin dış kapısından girince içini heyecan kapladı. Okulun kampüsü, geldiği kasabadan bile büyüktü. Kendi fakültesini bulmak için kampüsü bir uçtan bir uca arşınladı. Ter içinde kalsa da sonunda aradığı adrese ulaştı. Yüksek tavanların altında uzanan geniş koridorlardan geçip sınıfına girdi, kapıya yakın bir yer bulup oturdu, gelenleri izlemeye koyuldu. 

Feride’nin ilk gün yaşadığı heyecanı paylaşan başkaları da vardı. Sınıf arkadaşı Can da onlardan biriydi. Can üniversiteye başladığı için heyecanlı olsa da İstanbul’a göre İzmir onu o kadar da etkilememişti. Zaten daha okul başlamadan kendine bir ev tutmuş, hemen de arkadaş edinmişti. Çevresindekileri konuşmasıyla etkileyen, kendine güvenen bir çocuktu Can. Fakat sahip olduğu bütün imkânlara rağmen elindekiyle yetinmeyi bilmeyi pek bilmiyordu.

İlk Karşılaşma...

İlk dönem yurtla okul arasında mekik dokuyan Feride yeni hayatına alışmaya başlamış, bir süre sonra arkadaşlarıyla dışarı çıkar hale gelmişti. Bir akşam pizzacıda arkadaşlarıyla yemek yedikleri sırada, Can birdenbire yanlarına gelip selam verdi. Okulun başından beri Feride’yi uzaktan izleyen Can, aradığı fırsatı bulmuştu. Bundan sonra kızın gönlünü kazanmak için elinden geleni yapacaktı.

Feride başta çekingenlik gösterse de bir süre sonra Can’ın yakın ilgisinden hoşlanır oldu. Birlikte vakit geçirdikçe aralarındaki mesafe gitgide azaldı. Kalabalık buluşmalar yerini baş başa yemek yemeye bıraktı.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

İnsan Rahatlık Tuzağına Düşünce Marifetsizleşir...

Mutlulardı... İzmir’in kalabalığına hâlâ alışamayan Feride, erkek arkadaşının yanında kendini güvende hissediyordu. Ne zaman ihtiyacı olsa Can yanındaydı. 

“Beni kimse bu kadar düşünmemiştir.” diye geçirdi içinden. Ama zamanında kimseye bel bağlamadan yaşamayı başarmış o cesur Feride, rahatlık tuzağına ayak bastığının henüz farkında değildi. 

Kişi hayatının kontrolünü bir başkasına devrettiğinde kaçınılmaz olarak marifetlerini de yitirmeye başlar. Dolayısıyla bir süre sonra ödemesi gereken bedeller için özüne değil başkasına güvenen biri haline gelir.”

Dümende Kim Oturursa Kararı O Verir...

Zamanının çoğunu Feride’ye ayıran Can’ın içindeki kıskançlık hissi de büyümeye başladı. Feride’nin arkadaşlarını türlü türlü bahanelerle uzaklaştırdı. Ona göre herkes kötü niyetliydi. Zaten birbirlerine yetiyorlardı. Bir süre sonra Feride’nin ailesiyle de arasına mesafe girdi. Artık memleketten arayan soranı kalmamıştı. 

Üniversite biter bitmez ailelerinin itirazına rağmen evlenip İstanbul’a yerleştiler. 

Okul yıllarında Feride’yi arkadaş çevresinden koparan Can, karısının onca yıl emek verdiği tüm uğraşlarına da karışmaya başladı. Aslında resim yapmayı çok seven Feride, sırf Can hoşlanmıyor diye, bir zamanlar elinden düşürmediği paletini bile artık aramaz olmuştu.

Hayatının dümeni Can’ın elindeydi. Onsuz karar veremiyor, kocası ne derse o oluyordu. Bu rol dağılımı, başta Feride’nin de işine geliyordu. 

Kendi Filminde Başrolü Kaptırırsa Ne Olur?

Derken Feride evliliklerinin ikinci yılında hamile kaldı. Baba olacağını öğrenen Can, bir süre sonra patronundan da müjdeli bir haber aldı, terfi vakti gelmişti.

Feride doğumdan sonra vaktinin büyük kısmını çocuğuyla geçiriyor, geri kalan zamanlarda ev temizliği ve yemekle ilgileniyordu. 

Bütün gün evdeydi, can sıkıntısını yemek yiyerek çözdüğünü düşünüyordu. Kendine bir uğraşı da bulamamıştı. Görüşebileceği hiçbir arkadaşı, arayabileceği tek bir aile ferdi kalmadığı için kocasına düşkünlüğü gün geçtikçe arttı. Can’ın nereye gittiğini, ne yaptığını her dakika bilmek istiyordu. 

Diğer yandan, Can’ın şirketinde işler yolunda gitmemeye başladı. Denetimden geçen şirkette, sorumluluklar artmıştı.  Can'ın başını kaşıyacak zamanı yoktu. Üstüne bir de Feride’nin ardı arkası kesilmeyen telefonları genç adamı iyice canından bezdirdi. 

Meşgul Olan Çekicidir...

Can'ın meşguliyeti çoktu ama Feride'nin yoktu... Dolayısıyla da Feride eski çekiciliğini yitirmişti. 

Artık devir tersine dönmüştü. Bir zamanlar karısının etrafında pervane olan Can, Feride’nin elinden çıkan hiçbir şeyi beğenmez olmuştu. 

İşin ilginç tarafı Feride, Can’ın öfke patlamalarına hak veriyor, “Benim yüzümden kızıyor. Şu sinir krizleri olmasa aslında iyi adam” diyerek kendini avutuyordu, fakat işin nerelere gideceğinin henüz farkında değildi.

Zaman geçtikçe iş hakaretle sınırlı kalmayacak, Can eşine şiddet bile uygulayacaktı. 

Yine bir tartışma anında kendini kaybeden Can, Feride’yi kolundan tutup savurdu. Bileğinin üstüne düşen genç kadın, canının acısına mı, gördüğü muameleye mi yansın, bilemedi. Düştüğü yerden bir süre kalkamadı. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Özgür İnsan Çekicidir...

Sonra gözyaşlarını silip doğruldu ve odada uyuyan oğlunu kaptığı gibi dışarı fırladı. Mutfakta bağırmaya devam eden Can ise kendi sesinden kapının kapanışını bile duymadı. 

Can’ın arabası sokağın başındaydı. Feride çocuğu arka koltuğa yerleştirip direksiyonun başına geçti. Gözlerinden yaşlar süzülüyordu. Nereye gideceğini bilmeden anahtarı çevirdi. 

Kocası ve ardı arkası kesilmeyen hakaretleri artık duyamayacağı kadar uzaktaydı. 

Peki ama şimdi ne yapacaktı? 

Ailesinin yanına gitse, orada çocuğuyla nasıl rahat edecekti? Ayrıca, bağırıp çağırsa da Can her işini hallediyordu. O imkânları bırakıp hayatına sıfırdan başlaması gerekecekti. 

Yoksa geri mi dönmeliydi? 

Can’la birlikteliği sırasında sadece bedeni değil, kişiliği de hasar görmüştü. Nasıl bu kadar özgüveni düşük bir kız haline gelmişti, ne olmuştu o cesur ve kararlı kıza? Şimdi o eski haline dönebilir miydi? Hayal ettiği evlilik bu değildi. Nasıl düzeltebilirdi?

Ağlamaya başladı: “Allah'ım, ben nerede hata yaptım?”

Feride'nin bu kadar net bir şekilde evden çıkmış olması, eşini şaşırtmıştı. Can; "Bensiz yaşayamaz bizim hanım." dedi içinden. Ama evde yapayalnız kalmıştı. Arasa da Feride telefonu açmıyordu. Evde bir başına kalan Can; "şimdi ne yapacağım?" dedi. "Yoksa üzerine çok mu gittim?" 

Her zamanki tavırlarıydı, atışmalarıydı. Bugüne kadar Feride sesini çıkarmamıştı. İlk kez resti çekmişti. Demek ki Feride Can'a tam anlamıyla bağımlı değildi. Bu durum karşı tarafta şaşkınlık oluşturdu. Can büyük bir özlemle ve umutla mesaj attı. Pişman olmuştu.

Ağlayan Feride, mesaj sesiyle irkildi. Can'dan mesaj vardı. "Feride lütfen dön…” 

Bunca yaptıklarından sonra, Feride ona dönecek miydi? İçinden bir ses "Evine dön kızım." diyordu. Yeni baştan evliliklerini tasarlayacaklardı yoksa dönmenin anlamı yoktu. Direksiyonu evin yoluna çevirdi. Bambaşka bir Feride olarak dönecekti.

Çünkü; her şey başladığı yere döner ama başladığı gibi değildi...

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu



Yorumlar

Adsız dedi ki…
Kaleminize sağlık 🌸
Adsız dedi ki…
Aslında bir çok insanın türevlerini yaşadığı ama insanın yaşarken sadece kendi yaşadığını sandığı çözümü olan ama çözümsüz sanılan problemleri anlatan güzel bir yazı olmuş. Doğru yerde doğru tepkiler verebilmek için insanın doğru stratejilere ihtiyacı vardır. Deneyimsel tasarım öğretisinde birçok doğru hayat stratejisini bulabilirsiniz. Bu eğitimleri almış biri olarak tavsiye ederim.
GNS dedi ki…
Ne güzel anlatmışsınız
Kaleminize sağlık
lilyum dedi ki…
İçine çeken bir öykü, inşallah arafta kalan insanlara bir fikir verir. Emeğinize sağlık
Zerrin dedi ki…
"Özgür İnsan Çekicidir" insana özgür olmak yakışır. Kaleminize sağlık
Adsız dedi ki…
Umarım yeniden başlar Feride ve Feride gibiler. Kolay bir yol olmayacak....yolda karşısınz çıkacak anlatan deneyimli biri olsa güzel olur.
nazife.şafak dedi ki…
ne acı, kötü bir madde gibi bir insana bağımlı olmak... üzerine çok düşünülesi bir yazı teşekkürler farkındalık için...
Adsız dedi ki…
doğru yere bedel ödemek dileğiyle☘️ kaleminize sağlık
A.Ü dedi ki…
İnsan sahnesine sahip çıkan olmalı... eğer çıkmazsa ikili iliskilerde yaşanabilecek problemler çok samimi, çok hayatın içinden anlatılmış. Teşekkürler...
Tek nefeste okudum, kaleminize sağlık, şuan dünya üzerinden yaşayan bircok kadın ve erkeğin hislerine tercüman olmuşsunuz. Özgür günlere uyanabilmemiz dileğiyle...
Burcu dedi ki…
Her şey başladığı yere geri döner ama başladığı gibi değil. Kaleminize sağlık…
E.U dedi ki…
Her şey başladığı yere döner ama başladığı gibi değildi...
kaleminize sağlık 🌸
Adsız dedi ki…
Bu hikayenin benzerini yaşamış bir çok insan var. Ve şahit olduklarımda oldu. Bağımlılık neye olursa olsun insanı aşağıya çekiyor. Kaleminize sağlık
Havva Ağırdil dedi ki…
O kadar acı ki bir insanın başka bir insana bu kadar teslim olması .
İnsan kendi olmaktan çıkıp başka bir şeye dönüşüyor. kumandalı araba gibi
HK dedi ki…
“Kişi hayatının kontrolünü bir başkasına devrettiğinde kaçınılmaz olarak marifetlerini de yitirmeye başlar. Dolayısıyla bir süre sonra ödemesi gereken bedeller için özüne değil başkasına güvenen biri haline gelir.”
Harika bir yazı…
Teşekkürler Sevgili Yazar, emeklerinize sağlık. ��
Figen Ekame dedi ki…
Her şey başladığı yere döner ama başladığı gibi değil…
Büşra Ç dedi ki…
Günümüzde birçok insanın belki de dibimizde yaşadığı durum. Faydalı ve keyifli bir yazıydı, elinize sağlık.
Burcu dedi ki…
Ama zamanında kimseye bel bağlamadan yaşamayı başarmış o cesur Feride, rahatlık tuzağına ayak bastığının henüz farkında değildi.
“Kişi hayatının kontrolünü bir başkasına devrettiğinde kaçınılmaz olarak marifetlerini de yitirmeye başlar. Dolayısıyla bir süre sonra ödemesi gereken bedeller için özüne değil başkasına güvenen biri haline gelir.”
Adsız dedi ki…
Öykünün sonunu merakla bekledim ☺️
RAHSAN dedi ki…
Binlerce evliliğin özeti.. Biz kendimizi nerlerde kaybediyoruz?
Leyla dedi ki…
Özgür olmak.İnsan sadece Rabbine bağlı olup onun için yaptığında artıya geçer .Aksi takdirde nankörlük mutsuzlukla sonuçlanan hayatla karşı karşıya kalır. Teşekkür ederiz. Emeğinize Sağlık.
Bambaşka özgür insanlar olarak ilişkilerimize devam edebilmemiz dileğiyle... Herkesin yaşadığı ama içinden çıkamadığı çok kıymetli bir yazı olmuş elinize sağlık.
Dilber Çakır dedi ki…
Kaleminize sağlık
SB dedi ki…
Herkesin özgür olması dileğiyle Kaleminize sağlık 🪻