Zeytinyağı da Haklı

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

 

ZEYTİNYAĞI DA HAKLI

 

Zeytinyağı da haklı...

Herkes ne söylese haklı.

Herkes hangi konuda konuşursa haklı!

Kim ne anlatsa bu hayatta, kime ne anlatsa...

Mutlaka haklı.

Gelin, kayınvalide mesela:

Gelin var... Kayınvalidesine yakın oturuyor, ara ara ziyaret ediyor, saygılı davranıyor, elinden geleni yapıyor zira. Ona ‘’Şunu yapmıyorsun’’ deseler bir sürü haklı olacağı, güzel yaptıkları var; “Ama her gittiğimde ne dese yapıyorum, saygısızlık etmiyorum, güler yüzlü davranıyorum.”

Sonra onun kayınvalidesi var. Anlatıyor: “Annesine gidiyor, günlerce kalıyor. Bende bir kere kalmıyor. Ben ona kötü bir şey mi yaptım? Gözünün içine bakıyorum.”

Şimdi, bakınca o da haklı!

Patron, çalışan mesela…

Patronu anlatıyor: “Akşama kadar 27 kere mola veriyor. İşler yetişmiyor diye telkinde bulununca ’Psikolojik şiddet uyguluyorsunuz’ diyor. Bu şirketi sahiplenmiyor.” Haklı…

Çalışanı dinleyince: “Bir sürü iş yüklüyor. 3 kişilik işi tek kişiye yaptırıyor. Sonra da ‘Yetişmiyor’ diyor, kızıyor.” E, o da haklı!

Karı, koca var.

Kadın anlatıyor: “Evde bana hiç destek olmuyor. Gelir gelmez bir uzanıyor kanepeye. Bir daha kalkmıyor.”

Adama soruluyor: “Akşama kadar çalışıyorum, canım çıkıyor. Eve gelince de dinlenmek istiyorum.”

İnsan her konuda kendini haklı çıkarabilme özelliğine sahip. Hatasının çok yüksek olduğu konuda dahi pek tabii haklı görünebiliyor. Verdiği o “Ben bilirim” tepkileri, “Ne olmuş canım öyle yaptımsa?”  halleriyle bir şekilde üste çıkıyor. Sonuçta pekmezle zeytinyağı karıştığında pekmezin çokluğuna bakmaz zeytinyağı. Her halükarda üsttedir.

Zeytinyağı bile çıkıyorsa bu kadar basitçe üste,

Bu işin hikmeti üste çıkmak olabilir mi?

Burada bir sır, bir mesaj mı var ki?

Oysa zeytinyağını özel ve kıymetli yapan insana verdiği faydalardır. Üste çıkma özelliğinden dolayı tercih edilmez. Buna rağmen insan haklı çıkmaya odaklanır. Zeytinyağı gibi faydalı olmaya değil.

İnsanı buraya ne iter? Neden devamlı haklı çıkmak ister insan? Ne kazanır ki böyle olduğunda?

İnsanın içinde var olan bir istek sistemi vardır. İster de ister. Onu her konuda haklı çıkmaya iten de bu istek sistemidir. Haklı çıkma isteği, kişinin bu sistemi ne kadar şımarttığıyla ilgilidir aslında. Alt basamaklarında buraya varan nice istek yatar. Haklı çıkma isteğinin hemen bir alt basamağına bakalım: “En doğru fikrin benim fikrim olduğu onaylansın” isteğini görmek mümkün mesela.

2 çocuklu bir anne, düğünden çıkmışlar. Ev, başka bir şehirde. Kıyafeti rahatsız, değiştirecek.  Çocuklarınınkini de değiştirecek. 3 farklı ağızdan se çıkıyor: “Saat zaten çok geç oldu. Bir de kıyafet değiştirirlerse siz kaçta yola çıkarsınız”...

-       Size ne?

Kıyafet değiştirecek olan ben değilim. Değiştirdiği için bekleyecek olan ben değilim. Neden her şeye karışıyorum? Çünkü en iyi fikri ben çıkarıyorum. Böyle olunca da en haklı olan ve en üste çıkan oluyorum her FİKİR TARTIŞMASInda.

Ah tartışmalar...

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tartışma hakkında çok güzel şeyler söyler. Haklı çıkmak isteyen ve en iyi fikrini beyan eden bir sürü insan var. İşte onların tükürük yarışmasına benzer tartışmalar.

Ama esas konumuz tartışmalar değil. O bölüm haklı çıkma çabalarının bir sonucu. Kimin açısından bakarsak bakalım; herkes haklı, herkes en iyi fikri üretiyor. Herkes çok iyi bir tartışmacı. Fakat bunların hiçbiri iletişim ve ilişkilerimizde bizi insanlara fayda veya keyif veren yapmıyor. Zeytinyağı bu sebeple bizden ayrılıyor. Çünkü kendisi yalnızca üste çıkmıyor; hem çok faydalı hem girdiği yere lezzet katıyor. Neyse... Onu da sevmeyen var. Netice de sevmeyen de haklı.

En nihayetinde, zeytinyağı da haklı...


 Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu





Yorumlar

Büşra S.D dedi ki…
Haklı çıkma isteğini halledebildiğinde insan, ilişkilerinde de iyi bir kıvam yakalayabiliyor gerçekten. Gülümseten bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🌸
Figen Ekame dedi ki…
Hakedenlerden olmaya çabalamak yeterli… Varsın birileri hakkı gizlemeye çalışsın… O hakkın karşılığını verecek olan tek yetkili var. O da asla bizi yarı yolda bırakmaz..
Ayşe dedi ki…
Zeytin yağının üste çıkmasının bir sebebi var ☺️👌
Ayşe Budak dedi ki…
Zeytinyağının üste çıkmasının bir sebebi var ☺️👌
Duygu Desticioğlu dedi ki…
herkes haklı ama :)
Ayşe AKGÜN dedi ki…
Hak edenlerden olabilmek mesele... Çok güzel anlatılmış kaleminize sağlık 🍀
Nihan dedi ki…
İnsanoğlu kayıpları "ben" dediği için yaşıyor. Oysa "sen" diyebilse hakkı olan zaten ona verilecek. Faydayı keyifle anlatan çok güzel bir yazı teşekkürler🌼
Adsız dedi ki…
İnsanoğlu en iyi kendisinin bildiğini düşününce haklı çıkma isteği kaçınılmaz. Oysa herkes kendi haksız olduğu yeri görmeye odaklansa problem kalmazdı herhalde.
Kaleminize sağlık ne güzel bir yere değinmişsiniz 🌺
Adsız dedi ki…
Önemli olan haklı olmak mıydı kii? Elinize emeğinize sağlık 🌹
Adsız dedi ki…
Herkes haklı olduğuna göre haklı çıkmak da öyle çok matah bişey değil demekki :)
Yasemin S. dedi ki…
Çok keyifli okudum kaleminize sağlık. Herkes haklı, zeytinyağı en haklı :)
Firuze dedi ki…
Zeytinyağı haklı bu konuda 😊
d.k. dedi ki…
Zeytinyağı hiç bu kadar tatlı haklı olmamıştı :)
E.U dedi ki…
Zeytin yağına bir gün bu kadar hak vereceğimi düşünmezdim :)
Haklı çıkanlardan değilde, gerçekten hak edenlerden olabilme ümidiyle 🌸
Burcu dedi ki…
Herkesin haklı olduğu yerler var ama mesele haksız olduğu yeri görüp görebilmekte…
En nihayetinde, zeytinyağı da haklı... Kaleminize sağlık…
Adsız dedi ki…
Zeytinyağı da haklı:)