Çığa Dönüşen Kar Tanesi

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


ÇIĞA DÖNÜŞEN KAR TANESİ

Çığa dönüşen bir kar tanesi nasılsa, kalp atışları da her saniye daha da büyüyerek duyuluyordu Zeynep’in. İki yıllık tez çalışmasını, kapının ardındaki kurula sunacaktı. “Nasıl girsem içeriye?” diye geçirdi içinden. Sonra annesinin sözleri geldi aklına… “Kendinden emin, gülümseyerek ve selam vererek karşılarına çık.” İçeri girmeden önce gözlerini kapattı, derin bir nefes aldı ve “Hadi hayırlısı…” diyerek odanın kapısını tıklattı. İçeriden gelen “Buyurun!” sesi ile duraksadı, yüzünde samimi bir gülümseme ile “Selam Hocalarım…” dedi. Kuruldaki çoğu hoca onu iyi tanıyordu, bu onu biraz rahatlattı. Yine de sakin görünmeye çalışsa da elleri buz kesmişti.

Zeynep, tezi kabul olursa üniversiteden mezun oluyordu. Artık öğrencilikten çıkıp, para kazanmaya başlayacaktı. Bunu düşünmek de onu heyecanlandırıyordu. İçinden bir ses, “Sen başla, gerisi gelecek…” diye rahatlatıyordu onu. Diğer bir ses de, “Ya beğenmezlerse, ya olmaz derlerse…” diye onu korkutuyordu. Ama geçse de, kalsa da, o elinden geleni yapmıştı. O sırada, kurul başkanı tebessümle baktı ve “Selamlar Zeynep!” dedi. 


Deneyimsel Tasarım Öğretisi


Bu sözler, gülümseyen yüzler, içinde tatlı bir ferahlık hissettirmişti Zeynep’e. Birden sakinleşti, tez dosyasını dağıttı. Odanın ortasına doğru yürüdü ve kendinden emin bir şekilde başladı sunumuna. Her şey sonrasında su gibi aktı, gitti. Bitmişti işte, omuzlarından koca da bir yük kalkmıştı. Uykusuz kalmış, sosyal hayatını askıya almıştı. Yeri gelmiş hocaların kaprislerini çekmişti. Hatta bir ara ümitsizliğe kapılmıştı. Bitmeyecek bu tez diye düşünmüştü. Ama şu an kendi ile gurur duyuyordu. Herkese gülümseyesi, selam veresi vardı. 

İnsan, bazen selam vermek gibi küçücük bir davranışı önemsemeyebilir. Oysa çoğu değişimler küçücük hareketlerle başlar. İnsan bazen yerdeki çöpü küçümser ama onu alması ile birçok şey değişir. Onu gören bir çocuk yere çöp atmaması gerektiğini öğrenir. Ya da yaptığı yanlışı fark eder.

Kaslarımı geliştirmek için yapığımız ufak hareketler, benim daha fazlasını yapmama sebep olur. O olumlu sonucu, yaptığım o küçük hareket getirir. İnsan genelde o hamleleri küçümser veya önemsemez. “Amaan ne olacak bundan, yapmasam da olur…” der. Oysa damlaya damlaya göl olur. Her ne kadar sadece para biriktirirken kullansak da bu sözü, aslında hayatımızdaki tüm birikimler küçük ama sürekli hamlelerle olur.

Hoşlanmadığı birine verilen selam, ilişkileri düzeltmenin başlangıcı olabilir.

Aynı şey olumsuz bir sonuca da götürür insanı. Bugün yaptığı ufak bir hata insanı kötüye vardırabilir. O müşteriye bir kerelik söylenen yalan. Malındaki ufak defoyu saklamak. Ya da kilo vermeye çalışırken, yenilen o kıl kadar kesilmiş pasta. İçindeki ses “Bir kereden bir şey olmaz!”  dese de, bunlar hep bir sonraki evreyi dizayn eder. Yani o pasta, çuvalı delen bir lokma oluverir.

O içimizdeki ses yok mu! Faydalı bir şey yapacaksak, bize korku salar veya küçümsetir. Ama zararlı bir şey yapacaksak da, “Boşveer! Ne olacak” deyiverir.

Ama bilirsek ki, bu hayatta küçük olan her şey, büyük olanı getirir. O zaman hayata da farklı bakmaya başlayabiliriz. Çünkü küçücük bir davranış değişikliği, insanın hayatında farklı kapıların açılmasına sebep olabilir.  Tıpkı küçük bir kar tanesinin çığa dönüşmesi gibi.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Önemli olan, basit görüneni önemli görebilmektir.”

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu








Yorumlar

Betül dedi ki…
Küçük şeylerde yer alan sırları görebilmek ümidiyle :)
Kader G dedi ki…
İyi de kötü de insanın hayatında birden olmaz. İnsan o iyi ya da kötü davranışa varacak adımlar atar hayatta. Ve küçük gördüğümüz her adım aslında geleceğimizin bir parçası.

Çok keyifli faydalı bir yazı olmuş . Emeklerinize, kaleminize sağlık 💐
Sibel B dedi ki…
O zaman herkese selam😊
Çok ince detaylar kaleminize sağlık
Adsız dedi ki…
İnsan basit olanı küçiümsüyor maalesef, bu yazıda çok güzel anlatılmış. Kaleminize sağlık.
Gulcin dedi ki…
Kesinlike katılıyorum, her şey küçük bir adımla başlıyor.. Kaleminizd sağlık..
Adsız dedi ki…
Hiç kimse birden bağımlı olmuyor. Bir kereden bir şey olmaz diyerek az az başlıyor aslında. İyi davranışta öyle değil mi, az az.. O zaman hayatta azların kıymetini bilmek gerek
E.U dedi ki…
Basit görüneni önemli görmeye başladığımızda insanda çok büyük farkındalık oluyor. Teşekkürlü, şükürlü oluyor…
Kaleminize sağlık.. teşekkürler 🌸
Adsız dedi ki…
Azı küçümsemeyince hayatımızın bereketi artıyor aslında.

Ne kadar önemli bir konu☺️ Kaleminize sağlık
Figen Ekame dedi ki…
Büyük başarılar küçük adımlarla gelir.
GLF dedi ki…
Miktar ebata üstün gelir. Azı anımsamadan hareket ediyor olmak. Elinize sağlık 🌸
Rahşan dedi ki…
Harika bir yazı.. Her şey küçük olanı önemsemekle başlar..
Firuze dedi ki…
Selam,selam...
Zerrin dedi ki…
"Küçük hareket getirir. İnsan genelde o hamleleri küçümser veya önemsemez." Azı kucumsememeyi öğrenebilirsek problemlerimiz çözülmeye başlar.
Eda dedi ki…
Bu bilgi başarıya giden yolda bir anahtar gibi. O ilk küçük adımı atılmadığı için başlanamayan nice yollar var hayatta.
Naciye dedi ki…
Basite disiplin olabilmek, hatalarımızdan ders alan olabilmek ne kadar da kıymetli, kaleminize sağlık
Adsız dedi ki…
Tebessüm ilişkide güzel başlangıçlara sebep olur 💐💐
Adsız dedi ki…
Bize yeniden tebessümü ve selamı hatırlattığınız için teşekkür ederiz ❤️
Adsız dedi ki…
Selam her kapıyı açar
Duygu dedi ki…
Selam vermek; benden sana zarar gelmez demek… ne güzel bir başlangıç 💐💕
Adsız dedi ki…
Yüreğinize sağlık çok güzel🥰
Burcu dedi ki…
Kaleminize sağlık…
A.Ü dedi ki…
Çoğu değişimler küçük hareketlerle başlar... küçük adımlar büyük hedefleri getirir...
Çok güzel kaleme alınmış, teşekkürler
Sög dedi ki…
Basite disipline olabilmek insan için gerçekten önemli ve zor. Güzel bir yazı olmuş ellwrinize sağlık
Duygu dedi ki…
Selam… ne özel bir kelime… tüm kapıları açıyor gerçekten tebessümlü bir selam… çok teşekkürler güzel yazınız için…
Kaleminize sağlık
Okuyucu dedi ki…
İnsana farklı bir bakış açısı kazandırıyor
nazife.şafak dedi ki…
insan neden basiti küçümser?
hareketi kesmemek, devam etmek için motive edici bir yazı... teşekkürler...
Meryem M. dedi ki…
“O içimizdeki ses yok mu! Faydalı bir şey yapacaksak, bize korku salar veya küçümsetir. Ama zararlı bir şey yapacaksak da, “Boşveer! Ne olacak” deyiverir. “ 👏👏 Elinize sağlık
Burcu dedi ki…
Doğru hamleleri çığa dönüştürebilmek dileğiyle… Emeklerinize sağlık…
HK dedi ki…
“Bu hayatta küçük olan her şey, büyük olanı getirir. Küçücük bir davranış değişikliği, insanın hayatında farklı kapıların açılmasına sebep olabilir. Tıpkı küçük bir kar tanesinin çığa dönüşmesi gibi.”
Teşekkürler Sevgili Yazar, bu şifreyi bilmek büyük konfor, gerçekten kapıları açacaktır:)) Emeklerinize sağlık… 🌷
Adsız dedi ki…
Hayatta küçük olan herşey büyük olanı getirir basit ama çok kilit bir cümle basiti önemsemek çok önemli teşekkürler yazı için.
Büşra Ç dedi ki…
Kötüye veya iyiye varabilmek bizim elimizde, o küçücük başlangıçta saklı. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık :)
Büşra Ç dedi ki…
Davranışlarımızın iyiye veya kötüye varması bizim elimizde. Küçük başlangıçlar ne kadar da önemli, varacağımız yeri belirliyor aslında. Bizi sonuca götüren şey oluşturduğumuz sebepler. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Emeklerinize sağlık :)
Adsız dedi ki…
Disfircalama alışkanlığı kazanmak istiyorum basit bir şey ancak bu basit olanla başlayınca başka taraflarımda olan aksaklıkların toparlanacagina inanıyorum
HRK dedi ki…
“Önemli olan, basit görüneni önemli görebilmektir.”
Çünkü azın bereketi var.
Çünkü az çok olur.
Teşekkürler Sevgili Yazar, emeklerinize sağlık. 🌷