Zaman Yetmiyor

Yoksa Yeterince İstemiyor muyum?

Çoğu zaman kafamızda birçok “yapılacaklar listesi” bulunur ve nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Toplantı konularından okunacak kitaplara, evde yıkanacak çamaşırlardan marketten alınacak eksiklere kadar onlarca detay zihnimizde uçuşur. 

Peki, böyle olması normal midir? Gündemler sürekli böyleyse nasıl sakin, keyifli ve başarılı bir hayat yaşayacağız?  Ne zaman başka şeyler düşünmeye vakit ayırabileceğiz?

Farkına varamadığımız gerçek problem; programsız yaşamak ve yapılması gereken işler karşısındaki motivasyon eksikliği olabilir mi? 

Bazı işleri yapmaktan keyif alırız. Bize zor gelmediği için hızlıca yapar, hayatımıza kaldığımız yerden devam ederiz. İşimizi bitirmiş olmanın verdiği keyifle zihnimizin daha berrak ve bir sonraki sürece daha motive hazırlandığını görürüz. 

Bazı işler de vardır ki, aklımıza geldikçe zihnimizin arka odalarına, mümkünse karanlık dehlizlerine doğru iter, günden günde ertelemekten vazgeçmeyiz. Belki de bu basit bir iş olsa bile… 

Yazılması gereken bir dilekçe, ödenmesi gereken bir fatura, on dakika sürecek bir doktor kontrolü ya da bunun gibi basit, kısa ancak sıkıcı işler.  Bu sıkıcı işler dönemsel olarak ve kişiden kişiye değişebilir ancak hepimizin bir yerlerde, bir şekilde yapmaktan kaçındığı ve bu sebeple aklımızda dolanıp duran işleri olur. Ama hayat durmaz, hızlıca akmaya devam eder. Bu yoğunluğun içinde yapılacak işleri düzenlememek, sandığımızdan daha büyük bir problemdir aslında...

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Ertelenen her şey büyür.”

Zamansızlık mı? İsteksizlik mi?

Çoğu zaman vakitsizlikten şikâyet ederiz. Peki gerçekten vakit yetersizliği midir sorun? Yoksa yapmak istenmeyen işlere karşı olan, derin ve karşı konulamaz isteksizliğimiz mi? Aslında bizi geliştirecek olan o sevmediğimiz işler olsa da bu konuda kendimizi zorlamak yerine görmezden geliriz bazen. Bu çok sık olmuyorsa problem değildir ancak hep bu durumdaysak meseleyi bir miktar gözden geçirmek gerekir. Belki de kendimize sormamız gereken soru şudur; 

“Bu işi neden bu kadar çok yapmak istemiyorum? Yapmam gereken şey gerçekten zor mu yoksa zihnim mi bunu zorlaştırıyor?” 

Çoğu zaman cevabın; “Zihnin zorlaştırıyor.” olduğunu görürüz. Yapılacak işler varsa ve bunu programlı bir şekilde yönetebiliyorsak, yeteri kadar zaman vardır. Tüm programımıza rağmen zaman yetmiyorsa, o zaman yaptığımız işte bir problem vardır. Çünkü dengeli bir yaşam süren kişi, hayatının her alanına bir miktar zaman ayırır ve bunu ustalıkla devam ettirir. Dikkatlice düşündüğümüzde, “zamanın yetmediği” yanılsamasına kapıldığımız her yerde bir miktar erteleme, tembellik ve programsızlık olduğunu görürüz. Bir liste yapıp işleri somutlaştırdığımızda, hem o kadar büyütülecek şeyler olmadığını hem de daha hızlı bitirilebileceğini fark ederiz. Kısacası işin sırrı; isteksizliğe rağmen harekete geçebilmek ve asla ertelememek. Aksi halde, en ıssız yerlere kaçsak bile, zihnimizdeki sesleri susturmamız imkânsız hale gelir…

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu

Yorumlar

Filiz dedi ki…
Tam olarak ihtiyaç karşılayan bir yazı olmuş. Allah razı olsun. Elinize sağlık
GNS dedi ki…
Kısacası işin sırrı isteksizliğe rağmen harekete geçebilmek ve asla ertelememek.

Ve bunu hiç unutmamak

Ellerinize sağlık
Adsız dedi ki…
Elinize, emeğinize sağlık. İnsan nefsine zor gelen şeyi nasıl da zamana mal ediyor ne güzel anlatmışsınız. Erteledikçe büyüttüğümüz sorunların üstesinden gelmek hayatı zorlaştırıyor aslında. Erteleyerek kendine zulmediyor insan.
Adsız dedi ki…
Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.Zaman çok hızlı geçiyor vaktim yetmiyor diyen şey aslında nefsimiz.
Hayatta her şey istekle başlıyor.
Beril dedi ki…
''Yoksa yapmak istenmeyen işlere karşı olan derin ve karşı konulamaz isteksizliğimiz mi?'' çok nokta atışı olmuş. Harika tespit.
Tulin dedi ki…
Çok güzel bir yazı olmuş. Zaman yetmiyor çoğu insanın şikayeti. Gerçekten zaman mı yetmiyor, istekli olmadığımız işleri yapmadıkça erteledikçe de zaman yetmiyor. Oysa zaman ne kıymetli değerini bilene.....
Adsız dedi ki…
Aklına geldiyse hemen yap! Erteleme! Hayatımızı hemen ve gözle görüşür bi şekilde toparlayan bir strateji!
Teşekkürler
Burcu dedi ki…
İnsanın istememesine rağmen bir şeyler yapıyor olması… Emeklerinize sağlık bilinç açan güzel bir yazı olmuş.
tarçınlıcevizli dedi ki…
Teşhis ve tedavi oldu, teşekkürler 🌺
Esra U. dedi ki…
Ertelemediğimizde işlerimiz gerçekten kolaylaşıyor..
Kaleminize sağlık 🌸
Hatice dedi ki…
Ertelemek herkesin problemi, sanırım çok oyalayıcılarımız da var :(
melek aksu dedi ki…
Elinize sağlık emeğinize sağlık, ütü geldi aklıma en zorlandığım en biriken en keyf almadığım iş. Erteleyerek büyütüyorum sonra da offf zaman yetmiyor diyorum. işle alakalı o isteksizlik aslında bizim tüm hayatımıza yansıyor. Ondan çaldığım ve zamanında tapmadığım her iş beni diğer işimden de ediyor.
Fatma Nur Bayraktar dedi ki…
.....Belki de kendimize sormamız gereken soru şudur;

“Bu işi neden bu kadar çok yapmak istemiyorum?".....

Bence de buradan başlamalı 👍🏻❤️
Adsız dedi ki…
Ne kadar doğru.. Çağımızın sorunu,zamansizlik..

Zamanımızın problemi plansizlik.

Ellerinize sağlık
Duygu dedi ki…
Zamanın bereketini anlayanlardan olma dileği ile 🍀
Merve dedi ki…
Ufacık işleri hemen yapmak yerine ertelemek sürekli zihnimizde dönmesi ve bir süre sonra hangisini yetiştireceğimizi şaşırmak hepimizin derdi. Sadece minik bir not kağıdına, bir peçetelik üzerine dökmek ve yaptıkça üzerini çizmek bile insana başarılı hissettiriyor… teşekkürler 🌸
Nazlı K dedi ki…
Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş
Adsız dedi ki…
Zamanı iyi kullanmak tüm mesele bu... kilit de anahtar da burada, elinize sağlık...
Emel dedi ki…
Zamanını insan kendi bereketlendirir, doğru seçim, doğru vazgeçiş ve doğru hamlelerle...
Adsız dedi ki…
"...Kısacası işin sırrı; isteksizliğe rağmen harekete geçebilmek ve asla ertelememek..."

Çok önemli bir konuyu htaırlattınız, çok teşekkür ederiz!
Adsız dedi ki…
Bir işi yapmak istiyorsak onu yapacak enerji de zaman da bize verilmiş olmalı. Yoksa istek neden üretilsin? Fakat isteğimizin bizdeki motivasyonunun süresi ne kadar? İsteyip isteyip geçtikçe sadece istek üreten ama hareket edemeyen oluyoruz ve bu bizim adeta karakterimiz oluyor. Ya erteliyorsundur ya da seçtiğin işi gözden geçirmelisin. Başka seçenek yok. Zaman yetmiyor diye mızmızlanmanın da kimseye faydası yok. Farkındalık oluşturan ve gerçeği açık açık ortaya koyan bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık...