Bitmeyen Merak

Bize Faydası Ne?

Merakından şimdi çatlayacaktı. Hep böyle yapıyorlardı zaten. Televizyon izlemeyi çok seviyordu ama bu kısmı onu çok kızdırıyordu. Tam bir haber verecekleri zaman “Kısa bir reklam arasından sonra yeni dedikodularımızla sizlerleyiz.” Şimdi çok merak etmişti o ünlü reklam yüzü kiminle yakalanmıştı. “Aman birde uzun uzun reklamlar ya. Çok merak ettim şimdi” demişti. Küçük kızı sormuştu: “anne neden bu merakın, biz o ablayı tanıyor muyuz? Bize faydası ne?”

Bazen hiç beklemediğimiz kişilerden gelen doğru sorular insanı gerçeğe yakınlaştırır. Ancak gerçeği kabul etmek istemeyiz.

Oysa içimizden “Evet ya neden bu kadar merak ediyorum ki başkasının hayatını? Hayatımda tanımadığım görmediğim insanlar için tekrar gelmeyecek en değerli şeyim, zamanımı harcıyorum, öfkeleniyorum. Küçücük çocuk doğru söylüyor ya” desek de. Dışarı çıkan sesimiz: “Sen karışma! Ben seviyorum, merak ediyorum. İşin yok mu? Git içerde işini yap!” Gibi tepkiler veririz. 

Meraklı olmak yanlış mı?

İnsan merak etme meyli olan bir canlıdır ve merak etmesi de beklenir. Araştırması, irdelemesi, düşünmesi sonra yeniden irdelemesi, delilleri bulması ispata ulaşması beklenir.

Gerçekten merak ettiğimiz şeyleri sormaktan çekinebilir, kınanmaktan, dışlanmaktan kaygılanabilir, korkabiliriz.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Hayatta soru varsa cevap vardır.”

Peki ama insan neyi merak eder?

Komşunun ne marka araba aldığı?

Ayşe’nin yeni telefonu o çok pahalı son modelden mi?

Metin ile Esra’nın ilişkileri neden bitmiş?

Ve buna benzer birçok asıl hedeften uzaklaştırıcı sorular silsilesi. Oysa merak etmek güzeldir ve insandan beklenen bir davranıştır.

Peki insan neyi merak etmelidir?

Merak zihnin can suyudur. Merakla irdeleme, arayış başlar.

Yere bakıp ondan çıkanın nasıl tomurcuklandığını sonra nasılda kupkuru bir çöp olduğunu. Göğe bakıp ondan ineni merak ettik mi?

Her sabah nasıl geceyi aydınlatıyor ve her gece nasıl gündüzü bürüyor?

Açlık neredeyse merak oradadır.

Açlık, insanın neyi algılayacağını seçtiği yer aslında. ’’Neye açız, neyi öğreniriz, neyi bilmek isteriz?’’

İnsanların marifetli olduğu konulara bakarak da ne konuda aç olduklarını anlayabiliriz.

Açlık olduğunda zihninde soru olur. İnsan bir yolda giderken size birçok algı gösteriliyor, bunu merek ediyor musun diye? İnsan kendisini oyalayacak iç algıyla devam eder.

"Annem geldi mi acaba ?"

"Arkadaşım nerde acaba?"

Ve yol boyunca gördüklerini merak etmez. Ne zaman evine almak istediği bir şey ile ilgili bir tabela gördü işte o zaman merak edip bakar. Ve ihtiyacı olup olmadığına karar verene kadar bakar sonra karar verir ve ona göre devam eder. Kişi o algıya geldiğinde, zihin ‘’bunu merak ediyor musun?’’ diye sorar. Karar verince merak ve sorular başlar. İnsan hangi konuda açsa o konuda soru sorar.

Her insan farklı şeyleri merak eder.  

Merak etmek güzeldir, soru sormak güzeldir, araştırmak güzeldir, öğrenmek güzeldir. En güzeli gerçeği merak etmek gerçeğe ulaşmak için soru sormaktır.

İnsan neyi değiştirmek istiyorsa, kıyafet, saç… görsel olarak onu algılaması gerekir.

İnsan algısını nasıl geliştirir?

İnsan gerçeği merak ettikçe doymaz, bu sefer yeni sorular sorar. Bir insanın algısının gelişmesi için konsantrasyon gerekir. İlgi nerede algı orada. İlgi merak ettiği yerde. Merak nerede, hangi konuda soru soruyorsan o konuda düşünce soru cevapları çalışır. Merak etmeyen sevdiği kişinin bile neye ihtiyacı olduğunu öğrenemez. Hiç soru sormayan, hiç merak etmeyen insan nasıl karşısındaki insanın ihtiyacını görebilir ki? Hiç merak etmeyen insan nasıl gerçeği görebilir ki?

Gerçeğe ulaşmak için sorduğun soruda kınanmaktan korkmaz, öfkelenmezsin. Israr et, irdele, merak et ki sahte meraklardan uzaklaş.

İnsanın dert ettiği, aç olduğu şey önemlidir. Açlık-sorular/cevaplar-merak. İnsan merak ettiği şeyi öğrenmeye sabrederse o konuda beceriye ulaşır. Bugünkü açlık beceriye dönüşür. İnsanın eksikliği, açlığına bağlıdır.  Tabi neyi ne kadar merak ederse, o kadar soru sorar.

Ve ne kadar çok soru olursa o kadar öğrenmesi olur.

Dolayısıyla insanın neyi merak ettiği çok önemlidir. Çünkü bunun sonunda kendisine bir açlık, bir ilgi, bir konsantrasyon ve sonunda sağlam bir beceri katacaktır.

Sana fayda vereni merak et, önemli olanı merak et ki önemsiz olan sana fayda vermeyen meraklara dalıp oyalanmayasın.

Çünkü; Hayatta boşluk yoktur. Bir şey fayda vermiyorsa mutlaka zıddında zararı vardır.

İlişkilerde Ustalık Hakkında


 

Yorumlar

GNS dedi ki…
İnsanın açlığı merakı ne kadar önemliymiş

Kaleminize sağlık
Adsız dedi ki…
Hayatta soru varsa cevap var ellerinize sağlık. Doğru soruyu sorup, doğru cevabı bulanlardan oluruz umarım
Adsız dedi ki…
Fayda vermeyen şeyleri bilmeye çalışınca insan kendi ihtiyacı olan şeyi bilmekten bir o kadar uzaklaşıyor. Herkese yolda görünce nerye gidiyorsun diye sormak bile ihtiyacım olmayan bir bilgi aslında. Bunu fazla yapan insanların ihtiyacı olan bir bilgi ona defalarca anlatılmasına rağmen algılayamadığını, her seferinde tekrar anlatılması gerektiğine çokça şahit oldum. Ama magazinsel bilgiler hep aklında. Merakın önemini anlatan bu yazı için teşekkürler.
Adsız dedi ki…
İnsan merak eder ama faydalı olanı merak ettiğinde açlık, hareket hiç bitmez. Ellerinize sağlık��
İsmail dedi ki…
İnsanın doğası gereği hep önemsiz, işine gelen davranışlar da bulunuyor merak ediyor. Çünkü, çok üşengeç, tembellik, araştırma yapmıyoruz.