Aceleci Canlı İnsan

Hayat denge üzerine kuruluydu...

Soğuk ve yağmurlu bir kış akşamında ülkenin farklı şehirlerinden insanların yolu aynı havaalanında kesişmişti. Kiminin geri döndüğü yaşadığı şehirdi. Kiminin 3-5 gün kalmak için geldiği, kiminin sevdiklerine ziyarete geldiği, kiminin hastasına geldiği, kiminin cenazesine, kiminin yakınının doğumuna geldiği, kiminin iş toplantısından döndüğü bir şehirdi… Kiminin de sadece geçiş noktasıydı başka yere gidecekti. Ortak noktaları İstanbul havalimanında inmiş olmaları ve aynı şehirde farklı sebeplerle farklı farklı noktalara hareket edecek olmalarıydı. 

Sebeplerinin farklı olması o mekânda hareketi başlatıyordu. Yoksa hepsi aynı semte aynı eve aynı sebep için gitse acayip bir dengesizlik olurdu. İyi ki herkesin sebebi farklıydı. İyi ki insanlar birbirinden farklıydı ve farklı istekleri vardı.

Hayat denge üzerine kuruluydu. İnsanların ise dengelerini kaybettiği eşitlik istediği bir dönemdi. Mutluluğu eşitlikte zannediyor, estetiği de eşitlikte arıyordu. 

Deneyimsel Öğreti diyor ki; "Bu hayatta eşitlik yoktur, adalet vardır." İnsanın iki gözü eşit görmezken, iki kulağı aynı duymazken, iki kaşı eşit değilken, kendi parmak izleri bile farklıyken bu eşitlik isteği çok tuhaftı. Zaten insan bazen istekleri çok tuhaf bir canlı oluyordu. Bir yandan eşitlik isterken bir yandan da çok farklı olmaya çalışıyordu aslında. Bunun işareti neydi? Aceleciliği

Uçak yere indiğinde daha kapısı açılmadan arka sıralardan koşarak ilk sıraya gelen ve acele şekilde uçaktan inmek isteyen bir bayan vardı. Acaba o bayanın acelesi neydi? Uçaktaki diğer insanlar farklı mıydı sanki? Hayır onlar da bir an önce uçaktan inmek istiyor ve uçak koridorunu acelecilikleriyle kilitliyorlardı. Herkesin pek bir acelesi vardı. Aslında herkes uçaktan inince aynı otobüse binecek ve herkes aynı otobüsle havaalanının gelen yolcu kapısına götürülecekti. Aynı aceleyi sadece inerken değil uçağa binerken de yapıyorlardı. Sanki o ilk uçağa bindiğinde uçak vaktinden önce mi kalkacaktı? Sonuç belli iken ve vakti de belirliyken insanın acele sonucu istemesi çok anlaşılır değildi. Ben farklıyım, benim işim çok mühim, ben çok önemli bir insanım, ben herkesten çok farklıyım mesajları veriyorlardı. Hani herkes eşit olmalıydı? Demek ki insan egosuna göre hareket ediyor, konu lafa gelince eşit davranılsın diyor ama kendine gelince farklı davranılsın istiyordu. Doğrusu insanoğlu çok aceleciydi. Sonuçları istemekte de çok aceleciydi. Uçak hemen kalksın, uçak hemen insin, eve hemen gitsin, hemen uyusun, hemen hemen hemen… İstediği her şey hemen olsun…

Bu hayatta ne hemen olmuştu ki? 

Azıcık düşünse bulacaktı cevabı. Hayatta her şey sebep-sonuç ilişkisi üzerine işliyordu. Ama insan bunu kabul etmek istemiyordu. Sonuçlar hemen gelsin istiyordu. Mümkünse de ben sebep oluşturmayayım diyordu. Ben çok özel bir insanım, sebep oluşturmaya ne gerek var canım, hayat beni önceliklendirsin. Acelem var sonuçta beni bekletmesin!

Bu kadar acele uçaktan inmek isteği ile bu kadar acele yaşama isteği insanın çok benzerdi ve çok tuhaftı. İnsan daha uçaktan inmeye ve bir yerlere gitmeye aslında hiç hazır değildi. Yeteri kadar sebep oluşturmuyordu ve istediği güzel sonuç aceleyle gelmeyecek kadar da kendisinden uzaktaydı. Güzel sonuca ulaşmanın bir ön şartı vardı. Sabırlı olmak, sakin kalmak. Duyguları aktifleşen, hep "ben ben ben" diyen ve acele eden bir insan nasıl sakin kalabilirdi? Sabır olmadan nasıl istediği hedefe varabilirdi?

  • Hiç yorulmayayım her şey bir tıkla gelsin diyen canlı,
  • Sıkıntı çekmeyeyim gül gibi hayat olsun isteyen canlı,
  • İyilik yapayım hemen iyilik bulayım isteyen canlı,
  • Haksızlığa uğradığında karşısındaki hemen sonuçla karşılaşsın isteyen canlı,
  • Hazzı hemen yaşamak isteyen canlı,
  • Beni hemen sevsinler, beğensinler diyen canlı,
  • Beni hemen saysınlar, kabul etsinler diyen canlı,

Aynıydı... İsmi de insandı.

İnsan yapıp ettiklerinin karşılığını alır ama aceleyle güzel bir yere varamaz. Uçağın iniş yeri pek istediği yer olmayabilir. Pek de gitmekten hoşnut olmayacağı bir yer olabilir. Ve her şey başladığı yere geri döner ama hiçbir şey aynı değildir.

İnsan yaşamaya da ölmeye de pek acele ediyordu. Gece yarısı olmuştu, insanlar acele acele araçlara biniyor veya metroya doğru yürüyorlardı. Hepsi bir yerlere varmaya çalışıyordu. Mesele nereye vardıklarıydı? Faydalı ve güzel olan iyi bir yere mi yoksa acı ve zarar veren kötü bir yere mi? Hiç telaşa gerek yoktu, nihayetinde varılacaktı. Mesele nereye vardığındı?

Selamı duyacağın "Hoş geldin" denilen yere mi yoksa gittiğine hiç sevinilmeyen "Haydi gir" denilen bir yere mi…

Acele etme! Hesabı uzun vereceğin ama sonucu hızlı alacağın bir öyküdesin sen, insan…

Merak etme, eşit bir sonuç değil, adaletli bir sonuç karşına çıkacak olan…

Sen sadece sebebe odaklan, kendine de başkasına da aceleyi değil sakinliği, sabrı ve doğru iş yapmayı tavsiye et…

İlişkilerde Ustalık Hakkında



Yorumlar

Fatma Okumuş dedi ki…
Çok düşündürücü bir yazı olmuş teşekkür ederim. Seferden sorumluyuz zafer'den değil. O yüzden sebeplerden sorumluyuz. İnsan hep sonuç elde etmeye çalışıyor.Elde ettiğimiz sonuçlara puan verilmeyecek. Çaba ve mücadelen neyse azmin neyse ona karşılık verilecek.
Ebru dedi ki…
Bugün olulturduğumuz sebepler ,sonuçları değiştirir diyor Deneyimsel Tasarım Öğretisi …
İyiki denk düştük bu yazıyla 🐣
Adsız dedi ki…
Aceleci olduğumu hiç düşünmezdim. Son zamanlarda farkettim öyle olduğumu. Bugün yine acelecilikten bir sorun yaşamamın üstüne okudum bu yazıyı. Yazara teşekkürler
Adsız dedi ki…
Çookkk güzel muazzam bir yazı olmuş. Maşallah, elinize sağlık🌸🌿
Munevver dedi ki…
Kaleminize bereket...
Selam olsun denilecek yerde buluşmak dileğiyle..
Adsız dedi ki…
İnsanoğlu çok acelecidir.. Başına ne gelirse aceleciliğinden gelir. Acele gelen vermeye değil almaya gelmiştir. Ellerinize sağlık ne farkındalıklı bir yazı olmuş
Adsız dedi ki…
Elinize sağlık okurken nefesimi tuttum sanki. Ne de zamanımızı anlamışsınız. Bir telaş var ama hiç düşünmüyoruz sebebi ne diye :((
İyi geldi teşekkürler
Adsız dedi ki…
Acele etme hesabı uzun vereceğin sonucu erken alacağın bir yolculuktasın…
Kaleminize sağlık ne kadar fark ettirici vbir yazı..🌿
Adsız dedi ki…
Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık 🌷