Bayram Tatili

Her insan hayatın içerisinde seçimler yapar. Hayat bizlere soru sorar. “Şimdi hangi seçeneği istiyorsun?” der.  Ve seçer birini, diğerini bırakarak.



Başlangıçta seçeneğin hangisinin seçileceği nettir. Hemen tercihi yapar. Bütün sene Türkçe, Sosyal Bilgiler dersine çalışmış bir öğrenci; sınavda Fen Bilgisi sorularını çözmeye çalışır mı? Neye meyli varsa, neye hazırlandıysa onu cevaplar. Hayatın içinde, öykünün başında seçim kolaydır. Vereceği cevabı bilir aslında insan. Bazen bir üst soruya geçer, netliğine göre zorlanır. Ama yine de öykü hala öyküdür.

Bazen de işler oyuna döner. Sorular daha zor seçimlere bırakır yerini. Ama insan sorunun aslını anlamaz.

Soru ne kadar kolay. Tatil mi? Bayram mı? Sadece  iki seçenek.  Birini seç. “ Bayram...”

Tatil mi? Bayram mı? Soru hala kolay, seç yine birini. “Tatil...”

Bayram tatili mi? Yaz tatili mi? Biraz zorlaşmış, biraz tuzaklı artık soru. “ Yazlıkta tatilleri birleştirelim...”

Bayramda nereye gidiyorsunuz? Ege’ye mi,  güneye mi, yoksa yurt dışına mı? Soru soru olmaktan çıkmış, akıl oyunları olmuş. “Bu sene yurt dışı zor, biz Egeyi düşünüyoruz.”

Tatil de ne yapıyorsunuz? Artık soru yok, çünkü seçenek yok. Sadece ”istersen anlat” var. Bayram yok artık.

Mesele “ah nerede o eski bayramlar” değil. Her dönemde sorular aynıydı. Bayramın eskisi yenisi yok ki, hepsi aynı bayramdı.

Mesele,  artık  ilk sorunun sorulduğu sayının çok azalması. Bayramın unutturulması. Mesele, artık insanların ağzında sakız olmuş cümleler.  “Bayram ne be! İlkel adetler, eskilerin masalları… “

Belki de hiç farkına varamadık sorunun, seçimlerin. Belki de hiç anlamadık. Bayram nedir, tatil nedir? Anlamlandıramadık, düşünmedik üstünde. Neden bayram var? Ya da neden tatil var?

Otuz gün bir kıtlık yaşanıyor, bir zorluk bir açlık oluyor, sonrası bayrammış gibi görünüyor. Ama hiç düşündük mü? Neyden kaç gün sonrası? Otuz gün açlık sonrası baklavaya yumulmak mı bayram? Bize ne verildi de, neye sevindik?

Neye sevindik de birbirimize yemekler tatlılar ikram ettik, ziyaret ettik, barıştık sarıldık? Bayram yapmak için ne aldık, neyi kutluyoruz şu anda?

Ya da kınalı koçlar, boyunları boncuklu, alacasız sığırlar kurban ederiz. Neden? Neden hem kan akıtır, hem bayram yaparız?  İkram eder paylaşırız. Kimimiz bakamaz ağlar, kimimiz elini yüzüne kapar, parmağını aralayıp azıcık arasından bakar… Bize ne verildi ki bayram yaparız?

Bilsek belki bir damla anlarız kıymetini. Anlasak yaşarız nimetini.

 


Tatil değil Bayram…

Çalışma zamanı,

Daha çok, daha çok koşturma zamanı,

Bayram öyle böyle değil, dev bir şükür zamanı,

Yan gelip yatmak değil, boş boş bakmak değil, canını dişine takmak zamanı,

Anladığımızı ve anlatacağımızı umarak yaşatma zamanı,

Kurban öncesi kurban verme zamanı,

Ayakta tutup çocuklarımıza öğretme zamanı,

Bayram, üzerimize yağan yağmur…

Bayram, topraktan çıkan filiz, kahverengide bir yeşil, mavide bir beyaz…

Bayram, soruya verilen asıl doğru cevap.          


    
    

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bayramın önemsizleştirildiği, tüketim zamanı yapıldığı şu günlerde çok ihtiyaç gören bir yazı olmuş, çok teşekkürler…
Adsız dedi ki…
Kavramların gerçekliğini anlayabildigimiz , o kavramın temsil ettiği davranışları, norolojiyi, alt dinamiklarini anlayabildigimiz zamanlara yeniden döneriz insAllah... Kurban neydi, neden önemliydi anlamını kavrayamadiktan sonra bazılarına et bayramı bazılarına gereksiz görünen adetler ... Ama gerçeğin tarafından bakınca insanın çok büyük bir bedelden kurtuluşu, RABBinin merhametin buyuklugunu hatırladığı bir ikram bir lütuf ...
Herkes anladığı kadarıyla bir anlam yükler. Hiç bilenle bilmeyen anlayanla anlamayan bir olur mu?
Adsız dedi ki…
Elinize sağlık :) Her seçim bir vazgeçiş, ne için nelerden vazgeçiyoruz...
Ayşe Füsun Temelci dedi ki…
İnsan hayatta en çok neyi neden yaptığını bildiğinde anlam kazanıyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi müfredatı eğitimlerini aldıktan sonra, kurbanın ne, bayramın ne, sakınmanın ne, durmanın ne, açlığın ne, susmanın ne olduğunu farkına vardım. Neyi neden yaptığımı anladım. Bir kurbanın kesilirken başını okşarken onun sakinliği, dinlediğim bilgiyi anlamlandırdı. Sıcakta Kapı kapı tebessümle dolaşarak o eti dağıtmak bana bir Ege’ye gidipte kumda güneşlenmeden çok ama çok ruhuma iyi geldiğini gördüm. Bayramlarda kırılan kalpler bile olsa, adımı ilk ben atmanın Allah İçin yapmamın gücünü verdi. Sen neyi kim için kurban ediyorsun? Oysa kurbanı anlamak, yaşadığımız öyküyü anlamak, yara açan içimize tekrar eden sorulara yanlış cevap verdiğimiz oyunumuz bizleri bu dünyada ki amacımıza yaklaştırıyor yada uzaklaştığını bilmek bir o kadar sorumlu yapıyor. İyi ki iyi ki diyorum… şükür ediyorum.
Demet dedi ki…
Çok klasik olacak ama nerde o eski bayramlar bütün aile toplanıp erkeklerin namazdan gelmesi beklenir kadınlar hazırlanır sofralar hazırlanır erkekler gelince el öpülür ve büyük gülüşler eşliğinde kahvaltı yapılır ama şimdi bayram birleştirilmesi ile hangi otelde rezervasyon yapsak derdine düştük çok üzücü şimdiki çocuklar o güzel birliktelikleri göremiyor ve bunun suçlusu bizleriz.
İsmail Bostancı dedi ki…
Bayram, soruya verilen asıl doğru cevap.Ne kadar da doğru. Bir sınavda doğru cevapları ancak soruyu doğru anlayanlar verebiliyor.
Unknown dedi ki…
Otatlı bayram heyacanlarını birey okarak aile olarak yeniden canlandırmak bizim elimizde daha çok yasayıp yasatmalıyızki gelecek nesil güzel gelsin Ayrıca tatil anlayışımızında gerçege dayalı yaptıgımızda gözümüzün gönlümüzün bütün azalarımıza dinlenmiş ve huzur bulduğunu tecrübe edenler bilir tüm İslam aleminin bayramı mübarek olsun saglık huzur mutluluk dilerim
🌹
Beytullah G dedi ki…
Bayramı bayram gibi kutlayacak hakedişi oluşturmak nasip olsun dilerim inşALLAH
Fatma Okumuş dedi ki…
Uzun uzun düşündürdü çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bayramda tatil mi? insan her öyküde yaptığı seçimlerin sonuçlarını Yaşar. Özgür iradesi ile bir seçim yapar, sonuç olumsuz olunca şikayet etmeye hakkı olur mu? irade sadece insanda vardı ...şükürler olsun ki bu eğitim ile çok daha net bakabiliyorsunuz hayata insanlara olaylara.
Fatma Okumuş dedi ki…
Hayatın sorularına doğru seçimler yapmak niyeti ve duasıyla.. kaleminize sağlık
Şükran dedi ki…
Kavramların gerçeğine ne kadar hakim olursak hayata o kadar hakim olabiliyor. Anlayan ve anlatabilen bir kul oluruz inşaAllah
Adsız dedi ki…
Tatile her zaman gideriz, bayramları herzaman bulamayız. Değerini ve anlamını muhakeme edenlerden olalım inşALLAH
Bircan Ç. dedi ki…
Bayram tadında bayram yaşamak nasip olsun inşALLAH...
N dedi ki…
Maalesef artık bu devirde öyle. Bunda ebeveynlerde de kabahat yok mu azda olsa
Bu manevi değerleri evlatlara aktarabilselerdi belki daha iyi olabilirdi. Biz en azından bayramı bayram gibi yaşayalım. Kendi evlarlarımıza bu göstermeye çalışalım.Herkese bayram gibi bayram geçirmek nasip olsun.inşaALLAH
GNS dedi ki…
Bayramın önemini hatırlattığınız için teşekkürler. Ellerinize sağlık
Adsız dedi ki…
Bayram deyince
Gerçekten
Neyden vazgeçiyor , neyimizi kurban ediyoruz ?
Teşekkürler …
Bayram sevincini hak edenlerden oluruz inşAllah
Nuran dedi ki…
Bayramın ne olduğunu bilmeye ihtiyacımız var ki; tatil ve bayram kavramları birbirine karışmasın🌱 Herkesin bayramı mübarek olsun…
Unknown dedi ki…
Bayaramin kendisinin,tatil olduğunu, huzur ,manevi arınma, af oluş ve kurtuluş oldugunun idarekine varırsa kişi, o zaman bayramin ne olduğunu bilir.hakiki ve gercegin ta kendisi olan ,eski gercek bayramlar dilerim
Adsız dedi ki…
Umarım biz de farkındalığı olanlardan oluruz... Emeğinize sağlık
Duygu dedi ki…
Ne kadar güzel bir yazı... çocukluğumun bayramlarına götürdü... bayramların da anlamını yitirmesi ne acı.. oysa doğru cevap verebilmekti bayram.. bayramların kıymetini bilip yaşamak nasip olsun İnşAllah...
Kadir dedi ki…
Ne mutlu soruyu anlayabilenlere, ne mutlu doğru cevabı verenlere. Doğru cevabı verebilmenin yolu ise bir kere sınavda olduğunu kabul etmek. Kim sınavı hazırlayanın hazırladığı sınava uyumlanmadan o sınavı kazanabilmiş? İşte DTÖ de burada bana çok şey kattı. Beni sınayan sorunları nasıl çözmemi istiyor, neye dikkat etmem gerekiyor ve hangi cevabı verirsem bu sınavı kazananırım. Bunun gibi yüzlerce kattığı fayda. Almış olduğumuz faydayı Allah daim eylesin. Bayramınız güzel geçsin...
Adsız dedi ki…
Bayram ve tatil ikisininde ayrı şeyler olduğunu hatırlatan güzel yazınız için çok teşekkürler kaleminize yüreğinize sağlık
Hacer dedi ki…
Bayramın ne olgunun doğru anlayabilmek nasip olsun. Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık.
Adsız dedi ki…
Bayramı artık hissedemeyen, heyecanını yitiren biri olarak değişik bir anlatımı olan bu yazıyı okumak güzel oldu. Düşündürücü, farkındalık kazandırıcı bir yazı teşekkürler.