Hiçbir şey Birdenbire Olmaz...

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


Hiçbir şey Birdenbire Olmaz…

Ali, küçük bir kasabada yaşayan, okulu pek sevmeyen bir çocuktu. Her sabah okula gitmek zorunda olduğu için şikayet eder, derslerin sıkıcı olduğundan yakınırdı. Ona göre dışarıda oyun oynamak derslerden çok daha eğlenceliydi.

 

Bir gün öğretmeni, sınıfa farklı bir ödev verdi. Herkesten gelecekte ne olmak istediğini yazmasını istedi. Ali ne yazacağına karar veremedi. O sırada dedesi yanına gelip sordu:

 

-       Ali, büyüyünce ne olmak istiyorsun?

-       Bilmiyorum dede, okul çok sıkıcı. Ne öğrendiğimizi bile anlamıyorum, dedi.

 

Dedesi gülümsedi ve onu bahçeye götürdü. “Bak, bu ağaçları görüyor musun? Hepsi bir zamanlar küçücük bir tohumdu. Şimdi koskoca ağaç oldular ama bu büyüme hemen olmadı. Her gün güneş ışığı aldılar, yağmur suyu ile beslendiler ve yavaş yavaş büyüdüler.”

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Hiçbir şey birdenbire olmaz.”

 

Ali şaşkınlıkla baktı. Dedesi devam etti: “Okul da böyledir. Öğrendiklerin belki hemen büyük bir fayda sağlamaz ama tıpkı bu ağaçlar gibi zamanla gelişir. Her bilgi seni biraz daha büyütür ve gelecekte ne olmak istediğine karar verirken sana yol gösterir.”

 

O günden sonra Ali, okula farklı bir gözle bakmaya başladı. Aslında her dersin, her bilginin bir karşılığı vardı. Sadece okul hayatı da değil öğrenmek için her yer öğreticiydi.  Dedesi ona bir ağacın büyüme stilinden neler anlatmıştı.

 

Ali, dedesinin gösterdiği ağaçları o günden sonra hep merakla inceledi. Her sabah okula gitmeden önce bahçeye çıktı. Büyük dalları gökyüzüne uzanan o ağaçlara bakıp onları anlamaya çalıştı. Dedesinin söylediği “Bilgi, bir tohum gibi büyür” sözleri hep aklındaydı. Fakat bu benzetmenin hayatında nasıl bir fark oluşturduğunu tam olarak anlayamamıştı.

 

Bir gün dedesi onu yanına çağırdı ve birlikte bahçeye bir tohum ekmeye karar verdiler. Ali, tohumun hemen filizlenmesini bekledi. Ama bir hafta boyunca hiçbir şey olmadı. Sabırsızlanan Ali dedesine sordu:

 

-       Dede, bu tohum bozuk mu? Neden bir türlü büyümüyor?

-        Tohumun büyümesi için zaman, sabır ve bakım gerekir, Ali. Tıpkı okuldaki öğrenmen gibi. Her ders, zihnine ekilen küçük bir tohumdur. O an fark etmeyebilirsin, ama bir süre sonra bu bilgiler senin zihninde filizlenir ve seni daha bilgili, daha güçlü bir insan yapar.

 

Ali hiçbir şeyin bir anda olmayacağını sonunda anlamıştı. Tohumun büyümesi için ne yapması gerektiği ile ilgili bilgiler aldı.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Ali, tohumun büyümesi için her gün toprağı sulamaya başladı. Tohum sonunda filiz haline gelmeye başladı. O an Ali’nin gözlerinde bir ışık yandı. İşte o küçük filiz, dedesiyle ektiği tohumun ilk işaretiydi. Ali bu büyümeyi izlerken, okulda

öğrendiklerini de aynı şekilde düşünmeye başladı. Eskiden sıkıcı ve faydasız gelen derslere artık farklı bir gözle bakmaya başlamıştı.

 

Zamanla filiz büyüdü, bir fideye dönüştü. Fidenin dalları genişlemeye, yaprakları yeşermeye başladı. Ali, her sabah ona bakım yapmayı ihmal etmedi. Aynı şekilde derslerine de eskisinden daha fazla özen gösterdi. Artık derslerini sıkıcı bir görev değil kendisini büyütecek adım olarak görüyordu.

 

Yıllar geçti, Ali’nin bahçesindeki küçük filiz koca bir ağaca dönüştü. O ağaç meyve vermeye başladığında Ali’nin okulda öğrendikleri de hayatında meyve vermeye başlamıştı. İyi bir üniversiteye gitti ve sonrasında sevdiği mesleğe adım attı. Ağaç meyve verdikçe Ali de hayatında başarılı bir insan haline geliyordu.

 

Dedesiyle diktiği o tohum Ali’ye hayat boyu unutmaması gereken bir ders vermişti: Sabır, emek ve öğrenmeye açık olmak. Bunlar tıpkı bir ağacın büyümesi gibi insanı geliştiren temel unsurlardı. Doğa bize hayatta verilen en iyi deneyim transferiydi.

 

Ali'nin de doğadan aldığı bu transfer hayatının da başka yön almasını sağlamıştı.

 

Ali, artık hayatında karşılaştığı her zorlukta, her yeni bilgiyi öğrendiğinde, o ağaçları hatırlıyordu.  Dedesinin bilgece öğüdünü aklından çıkarmıyordu: “Her bilgi bir tohumdur; zamanla büyür ve sana meyvesini verir.”


Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu




 

 

 

 




Yorumlar

Ayşe dedi ki…
Eğer bir anda olsaydı insan da olgunlaşamazdı 🌱
Ayşe Budak dedi ki…
Eğer bir anda olsaydı insan da olgunlaşamazdı🌱
deneme dedi ki…
Ne kadar harika bir konu hakikaten o kadar çok hızlandığımız zamanlarda sabır konusunda çok ihtiyacımız var
Figen Ekame dedi ki…
Öğrenmeye açık olmayan yaşayan ölüdür...
Şükran dedi ki…
Gerçeğe en çok sabredenler sebep ve sonuç ilişkisini bilenler yaklaşır, çünkü onlar bilir birden bire hiç bişi olmaz..
Adsız dedi ki…
Elinize sağlık
Adsız dedi ki…
Kaleminize sağlık 🌹
Doğada insana her konuda bir ayna tutuyor aslında. Ne çok şey gizlenmiş içine…
Havva Ağırdil dedi ki…
İnsan aceleci bir canlı. Sabır herşeyin başıdır.
Büşra S.D dedi ki…
Kaleminize sağlık faydalı bir yazı olmuş 🌱
KY dedi ki…
Her başarının arkasında sabır ve emek vardır 💐
Büşra Ç dedi ki…
doğru sebepler oluşturup, sabredenlerden olabilmek dileğiyle :)
Adsız dedi ki…
İnsan emekleri sonucunda bir karşılık alır.