İnce Detaylar Hayat Kurtarır

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

İnce Detaylar Hayat Kurtarır

İnsanoğlunun ihtiyaçları nelerdir? Yeme, içme, uyuma, barınma, güvenlik, temizlik, sevgi, saygı, kabul görme ve daha pek çok şey. Peki, ne ister insan? Araba, ev, eş, çocuk, sağlık. Sonra, arabanın yenisi, evin büyüğü, eşin düşüncelisi, çocuğun akıllısı, sağlığın yanında vücudunun güzel olması… Belki daha sonra, arabanın az yakanı, evin bahçelisi, eşin zengini, çocuğun dersini kendi çalışanı, vücudunun istediğini yese de kilo almaması. Peki, biraz daha sonra arabanın daha lüksü, evin kirlenmeyeni, eşin annesinin çok sevebilecek sevimlilikte olanı, çocuğun problem çıkarmayanı, vücudun yaşlanmayanı… Belki birazcık daha sonra arabanın öylesi, eşin böylesi, evin şöylesi, çocuğun bilmem ne olanı… Yani insan var olduğundan beri istekleri var ve hiç azalmamış, aksine daha da artmış. Üstelik hem artmış hem değişmiş belki de biraz zorlaşmış. İstek üretme makinesi gibi insan; “Artık yeter duralım doydum.” dememiş, hiçbir zaman. İnsan, verdikçe isteyen, istedikçe ve karşılandıkça bir önceki isteğinden vazgeçen, bıkan.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “İnsanın isteklerinin sonu yoktur ve insan o isteklerini ihtiyaç gibi görür.”

Modern iktisat insan ihtiyaçlarının sonsuz fakat kaynakların kıt olduğunu söyler. Fakat bir oyunda kural olarak beş tane topu potaya atacaksınız dense ve yalnızca dört top verilmiş olsa, o oyun kuralına göre oynanabilir miydi? Yoksa itiraz edilir, kurallar yeniden mi belirlenirdi? Ya da belki sahaya yeni bir top eklenirdi? İnsan basit bir oyunu oynarken dahi kuralda tutarlılık beklerken, milyarlarca insanın binlerce yıldır yaşadığı yeryüzünde böyle basit bir mantık hatası olabileceğine inanmalı mı sizce?

Yoksa sınırsız olan ihtiyaç değil de istekler miydi?

İstek nedir, ihtiyaç nedir peki?

Aralarındaki fark ne? İnce detaylar hayat kurtarır. Ne yapacağını, neyi ne kadar yapacağını bilmek rahat ettirir insanı. O zaman bu ikisini ayırt etmek gerekir. Bir baba evladına ayakkabı alamadığı için üzülür belki. Fakat şu en pahalı markanın ayakkabısını alamadığı için üzülmesi gereksizdir. Kim karar verecek buna? Neye göre üzülmeli insan? İşte aradaki ince detaylar bir babayı dertlerin ortasından çekebilir.

Sınırlı olan hayatta, sınırlı çaba ve imkanlar vardır. Peki sınırlı hayat ve sınırlı imkanlarla nasıl mutlu olunur? Asıl soru bu. Bunun gerçek yolunu öğrenebilirse küçük ince detaylarla karşısındakini neyin mutlu, neyin mutsuz veya neyin daha doyumsuz yapacağını anlayabilir. İnsanın enerjisini nereye, ne kadar harcarsa mutlu olacağını bilmesinden daha kârlı bir alışveriş olabilir mi? Ama gerçekten daha mutlu.

Ya öğrenir kendini ve çevresindekileri mutlu eder ya da hiç bilemeden ümitsizce üzülür yapamadıklarına. Yeterli olamadığını düşünür durur. Daha fazlasını yapabilse sevdiklerini çok daha fazla mutlu edebileceğini sanarak geçirir hayatını.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Oysa bir ölçü, bir yol haritası olsa elinde...

  • Karşımdaki kim?
  • Ne istiyor?
  • Peki, istediği şey gerçekten ihtiyacı mı?
  • Ben istediği şeyin ne kadarı için ona destek olabilirim?
  • Nasıl destek olabilirim?

sorularını sorsa kendisine her şey bambaşka olabilir.

Doğru zamanda doğru sorular ile doğru şeylerin yükünü taşır. O yükün altında ezilmek yerine, kendisini de sevdiklerini de mutlu edebilir. Ya da hayatın ona öğretmesini bekleyebilir. İyi niyetlerle, bilmeden çabalar. “En sevdiğim istediyse benim yapmam gerekir. İstediğini yapamazsam onu nasıl mutlu edebilirim ki?” der. İnce detayları, gerçekten ona faydalı olanı, yarınları için daha güzel olanı ayırt edemeyen insan çırpınır durur.

Hayat en ince detayına kadar öğrenilebilecek ve kafa yorulabilecek kadar kıymetli, çünkü tekrarı yok. Bir davranışının sonunda mutluluğa yaklaşmak da uzaklaşmak da mümkün. O davranışın nasıl, ne kadar, kime karşı olacağı ise ince detaylarda gizli. O detayları bilmek rahatlatır ve yaşamı kolaylaştırır.

Hayat çok güzel… Peki, o ince detaylar ne?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu


Yorumlar

Meryem Masri dedi ki…
Çok önemli bir noktayı çok güzel ele almışsınız, emeğinize sağlık🌱 İhtiyacımız ve isteğimiz arasındaki farkı fark edebilmek, ihtiyacımız olanı isteyebilmek dileğiyle🌱
Yaren dedi ki…
Tekrarı olmayan hayatta gerçekten ne kadar detaylara dikkat ediyoruz ki...
Adsız dedi ki…
Kaleminize sağlık. Ne kadar düşünülmüş bir yazı...
Adsız dedi ki…
Çok kıymetli bir yazı olmuş, kaleminize sağlık...
Adsız dedi ki…
İsteği ihtiyacı hâline getiren insan hep mutsuz oluyor. Elinize sağlık 🌸
Duygu dedi ki…
Hayat çok güzel 🌸🍀 ince detayları bilince daha güzel 🌸🌸
Adsız dedi ki…
İnsan niyetinde iyi ama davranışında sorun var. İyilik yapmak isterken aslında zarar veriyoruz sevdiklerimize...her şeyin sahibi olmak mümkün değil ki... kaleminize sağlık
Adsız dedi ki…
Karşımdaki kişi kim? Ne yaparsam mutlu olur? Peki ihtiyacı olan ne? Çok güzel detaylar teşekkür ederim
E.U dedi ki…
İstek mı, ihtiyaç mı.. aralarındaki farkı anladığımda büyük bir problem çözülmüş oluyor :)
Teşekkürler 🌸
Hazal dedi ki…
Emeğinize sağlık fayda veren bir yazı olmuş 🌸
Adsız dedi ki…
ellerinize sağlık... 🌻
Saliha dedi ki…
İnsan doğru zamanda doğru sorular ile doğru şeylerin yükünü taşır...
Aslında biz ne kadar da gereksiz şeyleri yük edinmişiz kendimize.
Ellerinize sağlık..🌷
Adsız dedi ki…
Ellerinize sağlıkk
Emel dedi ki…
Istemek...
En iyi yaptığımız şey olsa gerek...
Ama isteklerimi ihtiyaç haline getirirsem yazık ki asıl ihtiyacımı da goremez hale geleceğim...
Adsız dedi ki…
Kaleminize sağlık ne güzel bir yazı
Adsız dedi ki…
Bu gerçekten gerekli mi sorusunu hiç düşünmeden çırpınmak ne kadar zor. Hayata anlam katan şeyler için koşmak dileğiyle...
Beril dedi ki…
Kaleminize sağlık
Gülşen Güneş dedi ki…
İyi ki Deneyimsel tasarım öğretisi eğitimleri var ve duymak nasip oldu diyorum. Bu soruların cevabını tek başıma bulmaya kalksam ömrüm yetmeyebilir ya da düşe kalka, maddi manevi ağır bedeller ödeyerek öğrenebilirdim ancak.. Ellerinize sağlık çokkkk teşekkür ederim sizlerden Allah razı olsun
Adsız dedi ki…
Çok doğru tespitler gerçekten istek mi ihtiyaç mı ayırt edebilmek ve ona göre karar vermek insanı mutluluğa götüren sebeplerden biride bu galiba😍
Adsız dedi ki…
İnce detaylar hayat kurtarır. Ne yapacağını, neyi ne kadar yapacağını bilmek rahat ettirir insanı.

O ince detaylara daha fazla bakabilmek adını çok kıymetli bir yazı olmuş. Teşekkürler
D.K. dedi ki…
Detayda toparlanan toplamda toparlanır ... Elinize sağlık.
Adsız dedi ki…
En iyisini yapmaya çalışmakla,
ama yapamadıkça üzülmekle geçmesi bir ömrün ne kadar üzücü,
Kaleminize sağlık
Teşekkürler
HY