Hazırlığın Var mı?

Uzunca aradan sonra...

Bir belgesel izlemiştim belgeselde kartal ve yavrusu vardı. Yavru kartal yuvada yiyecek bekliyordu. Ebeveyn olan kartal belirli aralıklarla yavrusuna solucan taşıyordu. Sonra bu beslenme sürecinde zamanı uzatmaya başladı. Yavru kartal yemek gelmediği için yuvada hareket etmeye başlamıştı. Açlık bir hayvana da insana da hareket kazandırıyordu.

Sonra yine solucan geldi. Bir sonrakinde bu süre biraz daha uzadı. Yavru kartal yiyecek bekliyordu ama ebeveyni ortada yoktu.

Burada  farklı bir şeyler olmaya başladı. Yavru kartal yuvadaki tahta çubuğu ayağının altına alıp gagası ile hamleler yapıyordu çubuğa. Sanki bir yiyecek varmışçasına hamleler. Çubuğun bir ucuna ayağı ile basıp diğer ucunu gagalıyordu. Bazen de çubuktan kaçıyordu.

Uzunca aradan sonra anne kartal ağzında yarı canlı bir yılanla geldi.

Yavru kartal bu avın geleceğini bilmişçesine kendini geliştirmişti. Gelen yarı canlı yılandan önce ürküp uzaklaştı. Sonra yılanın kafasına basıp kuyruğundan yemeye başladı. Av yokken hangi hamleleri yapıyorsa hiç biri boşa gitmemişti şimdi gerçek av için bu hamleleri kullanıyordu.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; "İnsan deneme yanılma ve deneyim transferi ile öğrenen bir canlı. En maliyetsiz öğrenme yöntemi deneyim transferidir ve doğadan yapılan deneyim transferi en etkilisidir."

  • Yeni mezunum iş arıyorum.
  • Bekarım evlenmek istiyorum.
  • İyi bir ebeveyn olmak istiyorum. 

Bu belgeselden nasıl bir deneyim çıkartabiliriz peki?

Hazırlığın var mı?

Yavru kartalın önünde yiyecek yoktu ama o yiyecek için hazırlık yapmıştı. Yiyecekle ilgili isteğini niyetini ortaya koymuştu. Ona sahip değilken de varmış gibi hamleler yapıyordu. Sende istediğin şey için hazırlık yapabiliyor musun?

  • Bekarsam evlenmek istiyorsam şimdiden evli biri gibi sorumluluk alabiliyor muyum evimde?
  • İşsizim iş arıyorum. Her sabah bir işim varmış gibi erkenden kalkıp bir hareket başlatıyor muyum hayatımda?
  • Çocuk isteğim var komşumun çocuğuna bir yetime merhamet edebiliyor muyum? Gece uykumu bir amaç için bölebiliyor muyum?

Eğer gerçekten isteseydik bir hazırlığımız olurdu değil mi? Hayat hangi isteğimiz için öncesinde neleri hazırladığımızla ilgileniyor. Ve bunu insana bir kartal yavrusundan öğretebiliyor.

/

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Hakkında



Yorumlar

Adsız dedi ki…
İstediğin şey için hazırlık yapmak kaliteli bir başarının sırrı sanırım.
Adsız dedi ki…
Çok teşekkürler. Bu gözle bakmamıştım. "Önceden hazırlık yapmak"iyi fikir:)
GNS dedi ki…
Harika bir yazı olmuş, harika bir çıkarım olmuş.
Aklınıza sağlık
Adsız dedi ki…
İlim insanın algıladıklarına farklı bir bakış açısı kazandırıyor.Elinize sağlık.
Mk dedi ki…
Çok güzel kaleminize sağlık
Ferfeh dedi ki…
Elinize sağlık kartalda bunları çıkarabilmek ne güzel anlatılmış