Üretmek İçin Tüketmek mi?
Kamil iş görüşmesinden olumlu sonuçla dönmüştü. Yeni mezundu ve ilk iki ay asgari ücretle Uzman Yardımcısı olarak başlayacaktı.
Görüşmede, kendini karşı tarafa iyi ifade edip etmediğini düşündü. Sorular beklediği yerden gelmemesine rağmen cevaplamıştı. Aklında kalanlardan birkaçını tekrar düşündü;
- Hayattan beklentiniz?
- Evliliği düşünüyor musunuz?
- Hedefleriniz neler?
- Tüketim alışkanlıklarınız neler?
- Üretimde olduğunuz yerler neler? diye İnsan Kaynakları yetkilisi sormuştu. Sahiden de Kamil nerelerde üretimde nerelerde tüketim içindeydi? Aslında pek de fazla düşünmeden cevap vermişti. Karşısındaki yetkili cevabı yeterli bulmasına rağmen, Kamil verdiği cevapları yeterli bulmuyordu. Şu anki sakinliğiyle cevaplasa daha mantıklı şeyler söylerdi.
Eskiden insanlar her şeyi idareli kullanır, ihtiyaç dışında bir şeyler almamaya özen gösterirdi. Oysa şimdi öyle mi? Dolaplar kıyafetten geçilmiyor.
Neden mi öyle?
İnsan üretmeden tüketmeye çalıştığı için.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi derki; İnsan üretmek için tüketmeli.
Nefis çalışmayı istemez, tüketmeyi ister. Kısaca çalışmak; insanoğlunun çok tercih alanında olmaz.
Mesela bir arı çiçek çiçek geziyor, polenleri topluyor, tüketiyor. Neden bunu yapıyor? Birazdan kovanına geri dönecek ve bal peteğini dolduracak. Yani üretecek. Bu tüketimi üretmek için yapıyor.
İnsanoğlu sadece doğaya bakarak bile ne kadar tüketip, ne kadar tüketmeyeceğini görebilir oysa. Kahvaltı da bal yerken bunu hiç düşünmeyiz. Bir küçük tabak bal için arılar, belkide günlerce emek harcadılar, çalıştılar. Bunu düşünmeden kahvaltımızı yapar, güne başlarız.
Bir arı bal yapabilmek için tüketim yapıyor, peki biz tüketimlerimizi ne için yapıyoruz?
Yorumlar