İyi Geldi mi?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


İyi geldi mi güzelliğin?

Yoksa sadece onun olması yeterli miydi bu hayatta?  Güzelliğin üzerine sempatiklik, çalışkanlık, tebessüm mesela... Ekleyebildin mi? Hem huyu hem de yüzü güzel olanlardan olabildin mi yoksa güzelliğin kibirlenmene mi sebep oldu?

İyi geldi mi araban?

O araba daha çok iş yapmana yardımcı oldu mu ya da ailenle daha keyifli zaman geçirmeni sağladı mı? Yoksa, daha çok gezince daha mutlu olacağını mı düşündün?

İyi geldi mi evlilik?

Evlenince neşen arttı mı? Birlikte olmak sana güç verdi mi? “Evlenmek sana yaramış” derler ya, öyle oldu mu? Olgunluğun arttı mı hayata karşı mesela ya da evinizi yuva yapabildin mi?

İyi geldi mi çocuk sahibi olmak?

Bir bireyin sorumluluğunu almak seni yetiştirici yaptı mı? Çocuğu yetiştirmeye çalışırken yeni şeyler öğrendin mi? Çocuk olduktan sonra evine neşe geldi mi yoksa her şeyini mükemmel yapmalıyız derken evde gerginlik mi arttı? Her dediğini yapalım derken söz dinlemez hale mi geldi? Sahi çocuk ailene iyi geldi mi?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


İyi geldi mi başarılı olmak?

İnsan iyi sonuçları hep kendinden bilir ya, sen “Neyi iyi yapabildim?” diye düşünüp deneyim çıkarabildin mi? Kendine yeni hedefler koyabildin mi yoksa zaten “Başardım!” diyerek ilerlemeni mi durdurdun? Aldığın başarı kibirlenmene mi sebebiyet verdi? Kendini artık yeterli görmeye mi başladın?

İyi geldi mi hata yapmak?

Hatandan ders çıkarabildin mi mesela? Seni daha disiplinli yaptı mı? Daha sıkı çalışan, canlı, diri biri haline dönüştürdü mü yoksa “Ben nasıl hata yaparım?” deyip durdun mu? Bir şeylere girişmene engel mi oldu? Kendine güvenini yitirmene sebep mi oldu?

İyi geldi mi mesleğin?

Bir meslek sahibi olduktan sonra sorumluluk bilincin gelişti mi? İnsanlarla ilişki kurma kaliten arttı mı? “Bu meslek bana çok şey öğretti.” dedin mi?  İnsanlar seninle çalışmaktan memnun kaldılar mı mesela? Fayda verip ihtiyaç giderebildin mi ya da “Nerden başladım bu işe?” mi diyorsun? İşteki insanlarla problem yaşayıp mutsuzluğun mu arttı?

İyi geldi mi bekar olmak?

Ailenle bağların daha sıkı oldu mu? Zamanını daha verimli kullanmanı sağladı mı? Yaptığın işte kaliteni arttırdı mı? Tek yaşamana rağmen evine düzen getirdi mi? Hayatında biri varmış gibi bakımını yaptın mı özenle ya da tek yaşıyorum deyip sorumluluklarını mı erteledin? Saldın mı mesela kendini?

Sahi, sana ne iyi geldi?

Bir şeylerin var olması mı, yok olması mı?

İnsan sahip oldukları için çabaladı belki ama ne kadarı onu dününden daha iyi yaptı? Avantaj olarak gördükleri dezavantajıyla geldi ve tam zıddında, dezavantajları da avantajlarıyla dibinde belirdi. Hangisi toplamda nereye varacak? Sadece kişinin kendisine bağlı.

Avantajın veya dezavatajın sana iyi geldi mi?

Sahip oldukları ve olmadıkları bazen oyalar insanı. Elindekini görmez, olamayacak olana takılır kalır bazen de. Oysa önemli olan elinde var olanlarla ne yaptığıdır. Böyle düşündüğünde insan mutluluğunu da mutsuzluğunu da kendisi tasarlar. Kendisi için hep en iyisini ister. Hâlbuki ne kadar iyi geldiğidir önemli olan. Öyle ya, insan bazen çok maddiyata sahip olarak iyilikler yapabilecekken ne büyük hatalar yapabiliyor. Öyleyse insanı yüceltecek ya da alçaltacak olan, var olan ya da olmayan değildir; mevcut durumun kişiye getirdiği iyilik veya kötülüktür.

Peki, seni daha iyi yapan neydi? Varlık mı yoksa yokluk mu?


Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu







Yorumlar

Ncy Bşl dedi ki…
iyi gelmedikten sonra anlamı yok, kaleminize sağlık
Leyla dedi ki…
Insan olduğu yerin hakkını verebildi mi?Ne güzel sorular.Farkindalik oluşturan yazınız için teşekkür ederiz...
Ayşe Budak dedi ki…
Sahip oldukların seni nereye götürüyor, onlar mı sana sahip oluyor yoksa... Ellerinize sağlık🌸
Figen Ekame dedi ki…
Bazen sahip olamadığın sayesinde hayatını toparlıyorsun... Bazen de sırf imkanların var diye rahatlığa düşüp, marifetsizleşiyorsun... Mesele ben dünüme göre nereye gelebilmişim?
Adsız dedi ki…
Değilde şündüren bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık
Duygu dedi ki…
Kaleminize sağlık, bize neyin iyi gelip gelmediğine bakmıyoruz. Sadece sahip olmaya çalışıyoruz 🌸
d.k. dedi ki…
Ama bu yazı iyi geldi... :)
Adsız dedi ki…
kaleminize sağlık