Yeni Yıl Yeni Umutlar

DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ

Yeni Yıl Yeni Umutlar

Yeni yıl yeni umutlar, yeni güzellikler, yeni tatlar, yeni hedefler, yani yeni beklentiler... Bunlar aklına geliyor insanın yeni bir yıl denince. Çünkü hiç vazgeçmez insan umut etmekten ve beklemekten. Evet, elbette insanın ümitvar olması on numara iş. Ancak sanırım bizler biraz karıştırıyoruz. Hiçbir şey yapmadan dış dünyadan beklemekle ümitvar olmayı karıştırıyoruz. Varmak istediği yerler için mücadele etmek, çabalamak ve bu esnada ümidini kaybetmemek başka; el el üstünde hiçbir şey yapmadan uzak hayallerini anlatmak başka… Bunu bu kadar geç zaman sonra da olsa anlayabildiğime seviniyorum. Giden yıllarımla ilgili ise üzüntümün ve pişmanlığımın haddi hesabı yok.  Tek tesellim bu detayı fark etmeden de bu dünyadan göçüp gidebilirdim.

Bu sene yeni yıldan hiçbir şey beklemiyorum. Aynı şeyi yapıp farklı bir sonuç beklemeyeceğim bu sene. Hatta hiç beklemeyeceğim. Hatırlar mısınız, güzellik yarışmalarının klasik sorusudur. “Nasıl bir dünya?” sorusu… Üzerinde mayo ve elinde çiçekle, yeni yıldan beklentilerini anlatıyor, güzel genç kadın. “Daha iyi bir dünya, daha temiz, daha barış dolu,” daha daha daha… Ooo bunları arttırabiliriz. Nasılsa hayal etmek bedava… 

Yeni yılı bir insan gibi düşünsenize vay haline, herkes ondan bir şey istiyor. Çocuk iki kere art arda bir şey istediğinde yaşadığınız gerginliği hatırlayın. Vazgeçtim bir insan sürekli bir istekle kapınızı çalsa karşılığında da tatlı tatlı gülümsese sadece ne düşünürsünüz? Ne hissedersiniz? 

Bir insanın sizden bir şeyler beklediğini ve istediğini bilmek çok itici değil mi? Beklenti ve talep itici gerçekten de. Bu durumda insan o şeyi yapacaksa da yapmak gelmez içinden. Üstelik karşıdakinin hep bir şeyler yapmasını bekleyen insan kendini geliştiremez ki ve zamanla da çok marifetsiz olur. Ancak istekleri için çalışan, çabalayan marifet kazanır ve hayata karşı güçlenir. 

Ben bu sene yeni yıldan hiçbir şey beklemiyorum. Herkese duyurulur. Ajandamı önüme aldım ve işe koyuldum. Üç ay sonraki ben nasıl bir ben olsun, bunun için kendime katmam ve kendimden vermem gereken neler var? Öyle ya hayatta hiçbir kazanım tek yönlü değil. Kazanmak için neyi bırakması gerektiğini çok iyi bilmesi gerekiyor insanın. Feda etmeden bir şeyleri kim bir şey kazanabilmiş ki? 

DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ

Ben bu sene yeni yıldan hiçbir şey beklemiyorum. Belki başkalarına da ilham olur bu davranışım kim bilir?   Bu yaşa kadar beklemenin faydasını görmedim. Beklentisi olup da fayda göreni de görmedim. Bir de bunu deneyeceğim. Ne kaybederim ki? Altı ay sonra kendimi nerelerde görmek istiyorum? Sağlığım nasıl olsun? Ailemle ilişkilerim, kariyerim...? Sonra somutlaştırdım ve tek tek yazdım… Bunun için hayat benden neler istiyor ve ben bunları vermeye razı mıyım? Daha az uyumam gerekecek. Oysa uykuyu ne çook severim. Biraz bedensel hareket katmam lazım hayatıma, evin çevresinde kısa kısa yürüyüşlerle başlayabilirim… Çünkü kaç tane spor salonu üyeliği yakmışlığım var.  Bu sefer ufak ufak başlayacağım. Spor salonuna üye olmak yetmiyormuş sağlıklı bir bedene sahip olmak için, çok şükür daha da geç olmadan anladım, gitmek de gerekliymiş.

Ben bu sene yeni yıldan hiçbir şey beklemiyorum.  Tavrım yeni yıla değil. Yanlış anlaşılmasın. Bu kararım benimle ilgili. Aynı şeyleri yapıp farklı bir sonuç beklemeyeceğim. Size de tavsiye ederim. Sebeplere odaklanıp daha iyi bir ben için yeni yılı beklemeden hemen şimdi bir şeyler yapmaya başlayacağım. Yarın değil birazdan yürüyüşe çıkacağım, araba ile almak yerine yürüyerek alacağım oğlanı okuldan. Akşam yemeğine kızartmalar ve donmuş yemekler yerine besin değeri yüksek yemekler yapmayı tercih edeceğim. Ve abartmayacağım. Kendime zulmetmeden, minik minik adımlarla gideceğim. 

Sadece bekleyerek, hayal kurarak ve isteyerek değil, harekete geçip adım atmakla oluyor bu işler.

Yani hedef için yola çıkmakla başlıyor öykü…

Size de tavsiye ederim.

Bir de böyle deneyin!

İyi seneler!

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” seminerleriyle mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir. 

"Hayatta hiçbir zaman keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…"

Yahya Hamurcu




Yorumlar

Emel dedi ki…
Yeni yıldan degil kendimden bekliyorum yapmam gerkenleri. Ancak o zaman harekete geçer insan...
Elif dedi ki…
Ajandaya yazılan bir sürü büyük büyük hedefler ve yıl sonunda üzerini karalayıp bu da olmadı diyen bizler için güzel bir yazı çok güzel farkındalık. Hiç basit düşünemeiştim
E.U dedi ki…
Yeni yıl için uzun uzun yapılacak listeleri… ama yıl sonunda bir bakmışız ki listedekilerin bir çoğu yapılmamış…
Oysaki strateji harekete geçmekmiş… hemde hemen :)
Kaleminize sağlık.. iyi yıllar 🌸
Leyla dedi ki…
"Hemen şimdi ertelemeden başlamak"...Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık ...
Adsız dedi ki…
Ne güzel anlatmışsınız... elinize sağlık 🌸
Adsız dedi ki…
Hep bekliyoruz hiç hareket etmiyoruz 🍀değişmek için bir şey yapmak gerekiyor. Teşekkürler
Duygu dedi ki…
Amacın ne? Bunun için ne yapmalısın sorusunu sormadan beklemek anlamsız...
Teşekkürler
Merve dedi ki…
küçük adımlarla yeni bir bene doğru :)

Mutlu yıllar
Adsız dedi ki…
İyi fikir, teşekkürler 🌺
tarçınlıcevizli dedi ki…
Bekle bekle nereye kadar... Haklısınız. Taksiye binmek için bile yola çıkmalı, hatta elinizi kaldırmalısınız😉
Kul dedi ki…
Teşekkürler 👋
Hatice dedi ki…
Hedeflerim, isteklerim için başta yola çıkmak ve yapılabilir davranışlar ortaya koymak gerekiyor...
Kaleminize sağlık...
Sibel dedi ki…
Motive edici bir yazı 😍