Kararsızlık...

Kimin Dikkatini Çekmek İstersin?

Parka girerken annesine şımaran kızın yanında kararsızlık yaşıyordu Ahmet, “Parka girsem mi girmesem mi?” Bu 9 yaşındaki çocuklar arasında çok rastlanılan bir şey değildi.

Parka girmeye karar verdikten sonra koşar adımlarla, aceleci şekilde, tüm oyuncaklara birden saldırarak değil, boş bir ata elindeki plastik topladığı poşeti bırakarak oturdu. Diğer çocukların aksine o atla uzun süre oynadı. Yüzü tebessümlüydü, çığlıklar atıp şımarmıyordu ama keyif aldığı gözlerinden belliydi.

Parktakilerden farklı olarak onun yanından ayrılmayan, düştüğünde hemen kaldıracak dedesiyle de gelmemişti parka. Kaydıraktan kaydığında onu alkışlayacak kimse de yoktu. Kendi kendine eğlenebiliyordu.

Diğer oyuncağa geçti, geçerken yanında saatlerdir uğraşıp plastik topladığı poşetini de götürmeyi ihmal etmemişti. Çok pahalı oyuncaklarını sahiplenmeyip etrafta unutan, bırakan, sorumluluğunu almayan çocukların aksine bir davranış sergilemişti yine. Onla da bir süre oynadıktan sonra oyun için ayırdığı vaktin bittiğini kimse söylemeden, “Hadi Ahmet yarın da geliriz, gitmemiz lazım daha abini okuldan alacağız.” diye ikna etmeye çalışan bir annesi olmamasına rağmen sürekli parkta kalmayacağının farkına kendisi varabiliyordu.

Parktaki çöplerde de plastik olup olmadığını kontrol ettikten sonra parktan çıkmıştı, okuldan sonraki mesaisine devam ediyordu.

Ahmet’in onu normal yaşıtlarından ayrıştıran bu özellikleri belki insanoğlunun dikkatini çekmiyordu ama hayatın gözünden kaçması mümkün değildi...

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, her avantajın mutlaka bir dezavantaj barındırdığını anlatırdı. Ve her dezavantaj da avantaj barındırırdı.

Ahmet’in yaşadığı şu anda dezavantaj gibi görünen şeyler onun daha güçlü, sorumluluk sahibi, azimli, sınırlarını bilen, beklentisini doğru yere koymuş, kolay şikâyet etmeyen biri olmasının temellerini atıyordu.

Bir yetim ki başta dezavantajlı gibi görünen ama zorluklarla olgunlaşıp güçlenen,

Bir fakir ki başta dezavantajlı gibi görünen ama mücadeleleri sayesinde yükselen,

Anda dezavantajlı gibi görünen ama toplamda avantaja sahip olabilen,

İnsanların tercih etmediği alanlarda puanları toplayan.

Herkesin üşendiği çöpü toplayabilen, 

Morali bozukken tebessümlü olabilen,

Alkış toplamakla değil de doğru tepkileri verebilmekle ilgilenen,

Sahnede doğru rolü üstlenebilen,

Anda kaybetmiş gibi görünen ama toplamda kazanan...

İlişkilerde Ustalık Hakkında

Yorumlar

GNS dedi ki…
İnsanların tercih etmediği alanlarda puanları toplayan

Ne güzel bir cumle
Esma dedi ki…
Çocuk büyümek mi?
Çocuk yetiştirmek mi?
Asil mesele bu
Çünkü; Netlik oyunu bozar...
Her zaman mi evet her zaman 😊