Hadi Gülümse...

 Şimdi Hangi Doktora Gideceğiz?...


Annem sabah uyandığında kendini iyi hissetmiyordu. Normalde çok canlı kalkardı yataktan. Ama bugün iyi görünmüyordu. Yorgun hissettiği için biraz daha uyumak istiyordu. Rengi sararmıştı. Belli ki bir sıkıntısı vardı.

"Ne yapabilirim senin için annem?" diye sordum.

Bir sıkıntısı vardı ve anlayamadığım için endişeliydim. "Doktora mı gitsek? İlaçları mı az geliyordu? Şimdi hangi doktora gideceğiz? Bir sürü ilaç yazacak, bu ilaçlar bir yeri düzeltirken başka bir yeri bozuyor zaten" diye endişelenmeye başlamıştım. "Nasıl daha sağlıklı yaşarız? İlaçlara bağımlı kalmadan bozulan sağlığımızı nasıl düzeltebiliriz" diye düşüncelere dalmışken annem,

"Benim için bir şey mi yapmak istiyorsun?"  diye sordu.

"Evet, kendini iyi hissetmen için yapabileceğim bir şeyler var mı?"

"Biraz canlan ve gülümse..." dedi.

"Ne demekti şimdi bu?" Tüm bu endişelerimin arasından bambaşka bir yere çekilmiştim annemin bu cümlesiyle. "Bir şeyi iyi yapmıyordum belli ki!" Bir şeyi iyi yapmak için doğru olanı güzel bir şekilde sunmak gerekiyordu. Doğru, yani hayatımıza faydası olan şeyleri, güzel yani haz verecek şekilde yaptığımızda hayatımıza iyilik katar.

Peki, insan niye gülümseyemez?

Kafasında büyük meseleler vardır. Kafasındakileri tanımlayamadığı için endişeleri vardır ve bu endişeler onu daha da negatif duygulara iter. İnsan hemen bir çözüm bulmak ister. Oysa her şeyin bir zamanı vardır. İnsan soruyu doğru tanımlayamadığı zaman doğru cevabı da bulamıyor. Bir soru sorulduğunda herkes cevaba konsantre oluyor. Oysa ki konsantre olunması gereken yer aslında soru. Doğru anlaşılan her sorunun bir cevabı var. Gerçek çok basit aslında.

Peki, şimdi bu işin gerçeği neydi?

Bir sorunla karşılaştığında hemen çözmek istiyor insan. Oysa yapması gereken çözmek değil sadece çözüme yaklaşmak. Yaklaşmak, yani yapabileceği en küçük hamleyi yapmak. İnsan büyük düşünceler içinde ne yapacağını şaşırıyor. Hemen şimdi onları yapamadığı için strese giriyor ve bu stres onun  olumlu düşünmesini, gülümsemesini engelliyor.  Bunca sıkıntının içinde beni daha da kötü hissettiren fısıltılar da yanı başımda beni bırakmıyor.

Hayatta her sorunun bir çözümü ve her çözümün doğru bir stratejisi vardır. İşte bunu kendine hatırlattığında sakinleşir insan. Şu an elimdekilerle en kolay ne yapabilirim? Cevap gelmişti annesinden...

"Önce gülümsemeye ne dersin?"


İlişkilerde Ustalık Hakkında

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Hayata gülümsemek. 🥰
Adsız dedi ki…
Ne hoş bir yazı:) gülümsemeyi unutuyor insan hayat koşuşturmacasında. Hayırlattığınız için teşekkürler:)
Adsız dedi ki…
:))
Adsız dedi ki…
Ne guzel
GNS dedi ki…
Ne güzel yazmışsınız
Önce gülümsemeye ne dersin?"
Adsız dedi ki…
Elinize sağlık, ihtiyacımız olan şey de tam bu :)
Adsız dedi ki…
Çok güzel bir yazı, ne güzel bir farkındalık
Adsız dedi ki…
Tam benlik bir yazı :)
Betül dedi ki…
Dünyamız yıkılıveriyor... Oysa o kadar yoğun duyguyla ne yapabilir ki insan? Önce fark et soruyu... Ve sonra gülümse :)
Emeğinize sağlık
Adsız dedi ki…
En küçük hamleyle çözüme yaklaşmak..
Kaleminize sağlık 🌸
Adsız dedi ki…
Soruyu farket ve gülümse:)Çok beğendim kaleminize sağlık☺️